IŞİD'den Kaçan Engelli Mültecilerin Hikayesi

Your browser doesn’t support HTML5

Kas erimesi olan Alan ve Gyan Muhammet kardeşlerin olağanüstü yolculuğu 2014’te, IŞİD’in yaşadıkları El Haseke kentine doğru ilerlemesiyle başlıyor.

Muhammet kardeşler, anneleri ve kardeşleriyle birlikte önce Irak’a kaçmışlar. Bir yıl sonra, IŞİD’in daha da ilerlemesiyle dağları aşıp Türkiye’ye geçmişler.

Atların üzerine bağlı şekilde Türkiye’ye ulaşan kardeşler, insan kaçakçılarına kişi başına 750 dolar ödeyerek Yunanistan’a geçmiş. Bulundukları küçük şişme botta 60 mülteci daha varmış.

Türkiye’den ayrıldıktan kısa süre sonra motor bozulmuş. Dört saat sonra bota ulaşan Avrupa Birliği sahil güvenliği, mültecileri Yunanistan’ın Sakız Adası’na götürmüş.

Uluslararası Af Örgütü'nden Monica Costa Riba, “Bu, güç ve direnci gösteren etkileyici bir hikaye. Ama aynı zamanda, Avrupa ülkelerinin, zulümden ve savaştan kaçan mültecilerin güvenliğini sağlamakta başarısız olduğunu da gösteriyor”diye konuşuyor.

Muhammet ailesi Yunanistan’a, Ankara ve AB arasındaki mülteci anlaşmasının imzalanmasından sadece birkaç gün önce ulaşmış.

Ancak Batı Avrupa’ya giden yollar şu anda kapalı. Atina dışındaki derme çatma bir kampa yerleştirilen Muhammet ailesi altı aydır bekliyor.

Yunanistan’da mahsur kalan yaklaşık 60 bin göçmen ve mülteci var. AB’nin önerdiği mülteci yerleştirme planı ise, Avrupa’da giderek büyüyen göçmen karşıtlığı nedeniyle ertelenmiş durumda.

Riba, “Öncelikle Yunanistan’da yetkililerin, AB’den yardım alarak ülkede mahsur kalan mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmesi gerekiyor. Sonrasında da, Avrupa hükümetleri ülkelerine daha fazla mülteci almayı kabul etmeli” diyor.

Alan Muhammet, kamptaki mülteci çocuklara İngilizce öğretiyor. Muhammet ailesinin terörden kaçışı zorluklar karşısında kazandıkları bir zafer olsa da, Alan ve Gyan kardeşler yolculuklarının henüz bitmediğini söylüyor.