İşadamları ABD’lilere Türk Ekonomisini Anlattı

Your browser doesn’t support HTML5

Türkiye’nin iş dünyası elçileri Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı sponsorluğunda geçen hafta dördüncü kez Amerika’daydı.

Ajans Başkanı Arda Ermut ve Türk heyeti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin notunu düşüren ünlü kredi derecelendirme kurumlarının yetkilileriyle temaslarda bulundu.

Ermut, darbe girişimi olmasa tablonun farklı olacağına dikkat çekti ve “Biz ciddi ciddi bir artırım beklerken belki de 15 Temmuz’un da etkisiyle (kredi derecelendirme kuruluşlarınca) böyle bir karar alındı. Ama 15 Temmuz’da verilen tepki çok netti Türk halkı güçlü bir cevap vermiş oldu hem demokrasiye, hem seçilmiş liderine sahip çıkma açısından. Bu da öngörülebilirlik açısından bir yatırımcı için iyi bir adım ve iyi bir gösterge zaten Türkiye’deki yatırımcılar bunu değerlendirip hemen adımlarını attılar fakat Türkiye’ye hiç gelmemiş, bir şekilde bulunmamış yatırımcı açısından algıda problemler yarattı” dedi.

Heyette yer alan yatırım şirketi Abraaj’ın Türkiye ve Orta Asya Grup Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu, gelecekte kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu sinyaller gelebileceğini söyledi.

Yorgancıoğlu, “Ben önümüzdeki 4-5 sene içinde yeniden revize edilip yukarı çekilmesini umuyorum. Çünkü ekonomik değerlerimiz doğru yönde. Bugün siz Türkiye’ye bakarsanız, toplam bütçe açığımızın GSMH’ye oranı, eksi yüzde 2’nin altında, eksi 1,9 (düzeyinde). Avrupa ortalaması eksi 3. Yani Almanya ve bazı İskandinav devletleri dışında hepsinden daha iyi durumdayız. Toplam GSMH’ye göre borcumuz yüzde 30 küsur seviyelerinde bu da Avrupa ortalamasının çok çok altında. Bizim bir cari açık problemimiz var, bin senedir olan bir problem bu, tüm Türk tarihinde olan bir şey. Bunun bir yere gideceği de yok çok fazla, yani biraz daha bunu toparlarız zaman içinde özellikle dövizin şimdiki zayıflığının olumlu etkisi olmasını bekliyorum ben. Fakat bu zaten bizim büyümemizi sağlayan bir şey” diye konuştu.

Yatırım firması ÜNLÜ & Co’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Levent Ünlü ise doğrudan yatırımların bu tablodan uzun vadede etkilenmeyeceği görüşünde.

Ünlü, 2015’te toplam doğrudan yabancı sermaye girişinin 15 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 2016’da 8-9 milyarlarda kalsa da 2017’de 15 milyar doların üzerine çıkabileceğini öngörüyor.

Uluslararası hukuk firması Baker & McKenzie’nin Türkiye ortağı İsmail Esin’e göre ise yatırımlardaki en önemli göstergelerden biri, avukatlık büroları.

Geçen yıl, 1 Temmuz’dan sonra dört ay ile bu senenin 1 Temmuz’dan sonrası dört ayını karşılaştıran Esin, çalışma saatlerinin yüzde 30, cirolarının yüzde 25 ve karlılıklarının yüzde 25 yukarıda olduğunu söylüyor.

Türk işadamları heyeti, Amerika’da 8 Kasım seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump ile başlayacak yeni yönetimden de umutlu. Yeni ABD yönetiminin dünya piyasalarındaki etkileri içinse bekleyip görmekten yanalar.