İran ve İsrail herhangi bir uzun menzilli hava savaşında neler kullanabilir?

İran ve İsrail karşılıklı saldırılarını hava savunma sistemleriyle engelleme çabasında.

İsrail, Cumartesi günü İran'daki askeri hedefleri vurarak Tahran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısına misilleme yaptığını açıkladı. İsrail ordusu saldırıları tamamladığını ve hedeflerine ulaştığını belirterek İran'ı karşılık vermemesi konusunda uyardı. İran ise İsrail'in eylemine “orantılı bir tepki” sözü verdi.

Her iki ülkenin hava kuvvetlerine ve hava savunma sistemlerine göz atıldığında ortaya çıkan manzara şöyle:

İran

Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, İran hava kuvvetleri 37 bin personele sahip ancak onlarca yıldır devam eden uluslararası yaptırımlar, İran'ın en son teknoloji ürünü askeri teçhizata erişimini büyük ölçüde engelledi.

Hava kuvvetleri, Rus jetleri ve ülkenin 1979 İslam Devrimi'nden önce satın aldığı eskimiş ABD modelleri de dahil olmak üzere sadece birkaç düzine çalışan saldırı uçağına sahip. IISS, İran’ın dokuz F-4 ve F-5 savaş uçağından oluşan bir filoya, Rus yapımı Sukhoi-24 jetlerinden oluşan bir filoya ve bazı MiG-29'lar ile F-7 ve F-14 uçaklarına sahip olduğunu belirtti.

İran, ayrıca hedeflere doğru gidip patlamak üzere tasarlanmış pilotsuz uçaklara da sahip. Analistler, İran'ın binlerce insansız hava aracına sahip olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca İran'ın, bazıları yarım tonluk savaş başlıkları taşıyan 3 bin 500'den fazla karadan karaya füzeye sahip olduğu belirtiliyor. Ancak bunlardan İsrail'e ulaşabilecek olanların sayısının daha düşük olabileceği belirtiliyor.

İran ordusunda yer alan F-4 Fantom savaş uçağı.

İran'ın hava kuvvetleri komutanı, Nisan ayında yaptığı açıklamada Sukhoi-24'lerin olası bir İsrail saldırısına karşı koymak için “hazır durumda” olduklarını söylemişti. Ancak İran'ın ilk olarak 1960'larda geliştirilen Sukhoi-24'lere olan bağımlılığı, hava kuvvetlerinin göreceli zayıflığını vurguluyor.

İran, savunma için ayrıca Rus ve yerli üretim, karadan havaya füze ve hava savunma sistemlerinin bir karışımına güveniyor. İran, 2016 yılında Rusya'dan S-300 uçaksavar sistemi almıştı. S-300’ler uçaklar ve balistik füzeler de dahil olmak üzere aynı anda birden fazla hedefi vurabilen uzun menzilli karadan havaya füzeler olarak tanımlanıyor. Tahran ayrıca yerli üretim Bavar-373 karadan havaya füze platformunun yanı sıra Sayyad ve Raad savunma sistemlerine de sahip.

İsrail

İsrail’in ABD tarafından tedarik edilen gelişmiş bir hava gücü içinde yüzlerce F-15, F-16 ve F-35 çok amaçlı savaş uçağı bulunuyor. Bunlar, Nisan ayında İslam Cumhuriyeti'nin İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısında İsrail'e patlayıcı dronlar fırlatıp füzeler ateşlediğinde İran dronlarının düşürülmesinde rol oynadı.

Hava kuvvetlerinin uzun menzilli bombardıman uçakları yok ancak yeniden tasarlanmış Boeing 707'lerden oluşan daha küçük bir filo, savaş uçaklarının nokta atışı sortiler için İran'a ulaşmasını sağlayabilecek yakıt ikmal tankerleri olarak hizmet veriyor.

İsrail hava kuvvetleri, uzun menzilli hedefleri vurma kabiliyetini Temmuz ayında savaş uçaklarının Tel Aviv'de Husiler tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Yemen'in Hudeyde limanı yakınlarındaki bölgeleri vurmasıyla gösterdi.

İsrail'in kullandığı son teknoloji ürünü F-35 savaş uçağı

Dron teknolojisinde öncü olan İsrail, uzak mesafeli operasyonlar için yeterli olan 30 saatten fazla uçabilen pilotsuz Heron dronlarına sahip. İsrail’in Delilah mühimmatının tahmini menzili 250 kilometre. İsrail'in, uzun menzilli karadan karaya füzeler geliştirdiğine inanılıyor ancak İsrail bunu ne doğruluyor ne de yalanlıyor.

1991'deki Körfez Savaşı'ndan sonra ABD'nin yardımıyla geliştirilen çok katmanlı bir hava savunma sistemi, İsrail'e İran’ın uzun menzilli insansız hava araçlarını ve füzelerini vurmak için birkaç ek seçenek sunuyor.

En yüksek irtifalı sistem, balistik füzeleri durduran Arrow-3. Daha eski bir model olan Arrow-2 ise daha alçak irtifalarda etkili. Orta menzilli Davud’un Sapanı balistik füzelere ve seyir füzelerine karşı koyarken, kısa menzilli Demir Kubbe, Gazze ve Lübnan'daki İran destekli milisler tarafından kullanılan roket ve havan toplarıyla mücadele ediyor.

İlgili Haberler İran'daki askeri hedeflere hava saldırıları düzenleyen İsrail, misillemenin sona erdiğini açıkladı