İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurtdışı ziyaretini Irak'a yapıyor

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid (sağda) ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (solda) bugün Bağdat'ta biraraya geldi- 11 Eylül 2024.

İran devlet medyası, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın hem Tahran hem de Washington'un stratejik müttefiki olan Irak'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere Bağdat'a gittiğini duyurdu.

Tahran, uzun süreli düşmanı Saddam Hüseyin'in, 2003'te ABD öncülüğündeki işgalle devirmesinden bu yana Bağdat’taki nüfuzunu istikrarlı bir şekilde arttırdı. Dünyanın başlıca petrol üreticilerinden Irak, İran'a bağlı çok sayıda parti ve silahlı gruba ev sahipliği yapıyor.

Hem ABD'nin hem de İran'ın nadir ortaklarından biri olan Irak, 2 bin 500 ABD askerine ev sahipliği yapıyor ve güvenlik güçleriyle bağlantılı İran destekli milislere sahip.

Ülkedeki İran birlikleri, Ekim ayında Gazze'de patlak veren İsrail-Hamas savaşından bu yana artan misilleme saldırılarına maruz kaldı.

İran devlet medyası ılımlı bir isim olan Pezeşkiyan'ın ilk resmi yurtdışı gezisi olan ziyaret öncesinde “Bağdat'ta üst düzey Iraklı yetkililerle görüşeceğiz. Birkaç anlaşma imzalamayı planlıyoruz” dediğini aktardı.

İlgili Haberler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: “İran nükleer silah üretimine yakın seviyede uranyum stokunu genişletti”

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, ABD ve Irak'ın, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilme planları üzerinde anlaşmaya vardığını söylüyor.

Irak'taki İran'a bağlı milis gruplar Gazze savaşının başlamasından bu yana Ortadoğu'daki ABD birliklerine defalarca saldırdı.

Devlet medyası, Pezeşkiyan'ın İran'ın geçmişte saldırılar düzenlediği ve İranlı ayrılıkçı grupların yanı sıra ezeli düşmanı İsrail'in ajanları için bir sahne olarak kullanıldığını söylediği Irak'ın kuzeyini de ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Bağdat, İran'ın bölgedeki ayrılıkçı gruplarla ilgili kaygılarını gidermeye çalışarak Tahran'la 2023'te imzalanacak bir güvenlik anlaşmasıyla bazı üyelerin yerlerini değiştirmeyi planlıyor.

Devlet medyasına göre İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Pezeşkiyan'ın ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada “Siyasi, bölgesel ve güvenlik konuları da dahil olmak üzere birçok işbirliği alanımız var” dedi.

İlgili Haberler ABD: “Rusya Ukrayna’ya İran ve Kuzey Kore’den tedarik ettiği İHA’larla saldırıyor”