7 Mart’ta Irak halkı yeni bir parlamento için oy kullandı. Şiddet yanlısı isyancıların seçmenleri yıldırma ve oy merkezlerinden uzak tutma çabalarına rağmen Iraklı seçmenlerin yüzde 62’den fazlası sandıkbaşına gitti.
Sekiz ay sonra, seçmelerin yeni bir hükümet beklentisi nihayet gerçekleşme yoluna girdi.
Irak’ta siyasi ortam çokyanlı ve ateşli bir rekabet var. Temsilciler Konseyinin üçyüzyirmibeş sandalyesini dldurmak için Iraklı seçmenler üçyüzaltı siyasi partinin önerdiği birkaç bin aday arasından seçim yaptı.
Seçimi sekiz ay süren bir kararsızlık dönemi izledi. Seçim sonrası durum açıklığa kavuştuğunda iki büyük koalisyonun eşit sayıda oy topladığı görüldü ve bir koalisyon hükümeti kurma çabaları verimli görüşmeler yerine siyasi cambazlık yarattı.
Şimdi, tünelin sonuda bir ışık belirdi: Irak parlamentosu 13 Kasımda bir iktidar paylaşımı anlaşması ve yeni bir hükümet taslağı onayladı. Anlaşma uyarınca üç büyük hükümet makamı ülkenin üç en büyük etnik grubunun üyeleri tarafından doldurulacak. Şimdiki devlet başkanı Kürt Celal Talabani görevde kalacak. Şii olan Başbakan nuri el-Maliki görevine devam edecek ve anayasının öngördüğü şekilde 30 gün içinde bir koalisyon hükümeti kuracak.
Sünni Irakiye blokunun bir üyesi de yeni kurulacak Stratejik Politikalar Konseyine başkanlık edecek. Bu makam, başbakanın yetkisini kontrol etme gücüne sahip olacak.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton” Bu anlaşma Irak’taki tüm etnik ve dini toplulukları kapsayarak seçimin galiplerinin anlamlı biçimde temsil edilmesini sağlıyor. Şimdi artık tüm Iraklılara hizmet edecek ve ülkeyi bir bütün olarak güçlendirecek kapsamlı, bütünleyici bir gündem sunma görevi bu hükümete düşmektedir. Iraklılar ilerleme sağladığı sürece Amerika’da kararlı ve devamlı bir ortak bulacaktır”dedi