Irak Kürt Bölgesel Yönetimi seçimlerinde Kürdistan Demokrat Partisi ilk sırada

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 20 Ekim'de parlamento seçimleri yapıldı.

Irak Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) geçen haftasonu yapılan parlamento seçimlerini, 809 bin 197 oy alan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ilk sırada tamamladı.

KDP'nin hükümetteki küçük koalisyon ortağı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 408 bin 141 oyla ikinci sırada yer alırken, KYB’nin rakibi ve en büyük Kürt muhalefet partisi konumundaki, Süleymaniye merkezli Yeni Nesil Hareketi ise 290 bin 991 oya ulaşarak üçüncü sıraya yükseldi.

Seçim Komisyonu, IKBY'de yaklaşık iki senedir ertelenen ve 2 milyon 683 bin 618 seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu altıncı dönem milletvekili seçimlerine katılım oranının yüzde 72 olduğunu duyurdu. 2018'deki milletvekili seçimlerine katılım oranı ise yüzde 59,8 olmuştu. Komisyon, kesin sonuçların şikâyetlerin incelenmesinin ardından açıklanacağını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

İlgili Haberler Iraklı Kürtler değişim için çok umutlu olmasa da sandık başına gitti

Önceki dönemlerde 111 sandalyenin yer aldığı IKBY meclisinde etnik gruplara 11 koltuk ayrılıyordu. Ancak Irak Federal Mahkemesi 21 Şubat’ta aldığı kararda, IKBY Meclisi’nde etnik guruplara (Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermeniler) ayrılan 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna hükmederek meclisteki koltuk sayısının 100'e düşürmüştü.

Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs'ta, 100 sandalyeli IKBY Meclisinde Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı vermişti.

2018 yılında 45 sandalye elde eden KDP, Pazar günkü seçimlerde 40 koltuk kazanarak birinciliğini; 2018’de 21 koltuk kazanan KYB 23 sandalye elde ederek ikinciliğini korudu.

Liderliğini Şahsuvar Abdulvahid'in yaptığı Yeni Nesil Hareketi ise önceki seçimlerde 8 sandalye edinmesine rağmen büyük bir sıçrama yaparak 15 sandalyeye ulaştı.

Önceki dönemlerde KDP ve KYB'den sonra en etkili parti konumundaki Goran (Değişimi) Hareketi ise 2018 yılında 186 bin 903 oy ile elde ettiği 12 sandalyeyi koruyamadı ve büyük bir yenilgi aldı. Süleymaniye merkezli partinin, yaklaşık 11 bin oy ile bir sandalye alabildiği belirtiliyor.

İlgili Haberler Irak Kürt Bölgesel Yönetimi seçimleri bölgedeki dengeleri nasıl etkileyecek?

Petrol sevkiyatı krizi gölgesinde seçim

Bölgesel parlamento seçimleri, bölge için hayati bir gelir kaynağı olan petrol ihracatının durmasıyla daha da kötüleşen bir ekonomik krizin ortasında gerçekleşti.

Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) boru hattından petrol akışı, KBY'nin izinsiz ihracatı nedeniyle Türkiye'nin Bağdat'a 1,5 milyar dolar ödemesine hükmeden Uluslararası Ticaret Odası kararının ardından Mart 2023'te Türkiye tarafından askıya alınmıştı.

Bu kesinti ekonomik zorlukları arttırarak kamu sektörü çalışanlarının maaş ödemelerinin gecikmesine ve temel kamu hizmetlerinde kesintilere yol açtı.

2022'de yapılması planlanan seçimler, KDP ve KYB arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle birçok kez ertelenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı: "Gecikmeksizin bir hükümet kurulmalı"

Bu arada IKBY'deki seçim sonuçları dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'in günlük basın brifinginde soruldu.

Patel, seçime katılımın yüksek olduğunun ve seçimin büyük güvenlik olayları yaşanmadan yapıldığının görüldüğünü belirterek, "Siyasi partiler, gecikmeksizin istikrarlı ve temsili bir hükümetin kurulması için hızlı ve sürekli bir diyaloğa girmelidir" dedi.

Hiçbir siyasi partinin hükümeti kurmaya yetecek sandalye kazanamadığının hatırlatılması üzerine Patel, "Kürt liderlere aralarındaki farklılıkları aşarak hükümet kurmanın bir yolunu bulmaları çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler Türkiye yeni bir çözüm sürecini konuşurken IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’den Ankara’ya sürpriz ziyaret