İngiltere'nin Kararı Almanya'da Şok Etkisi Yarattı

İngiltere'nin, dün yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılmayı seçmesi, birliğin en önemli ve belirleyici ülkelerinden Almanya’da şok etkisi yarattı. Acil olarak Bakanlar Kurulu’nu toplayan Başbakan Merkel, Brexit kararının ardından yaptığı ilk açıklamada, 'Avrupa ve Avrupa Birliği’nin uyum süreci bir dönüm noktasında’ derken, gelecek pazartesi AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Berlin’de bir kriz zirvesi yapılacağını, Salı günü ise Federal Meclis’in özel oturumda bir araya gelerek, konuyu ele alacağını bildirdi.

Kararının ardından Hollande ile bir telefon görüşmesi yaptığını da söyleyen Merkel, AB’nin geleceği ile bağlantılı ‘Aceleye getirilmiş kararlar alınmamasına dikkat etmeliyiz. Birlik bugün yaşananalara gerekli cevabı verebilecek güçtedir. Önemli olan AB ülkelerindeki vatandaşlara AB’nin yaşamlarını nasıl olumlu etkilediğini anlatabilmemiz.’ şeklinde fikir belirtti. Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel Pazartesi Moskova’ya yapmayı planladığı ziyareti iptal ederken, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Brexit olarak tanımlanan oylamanın sonucunu "Avrupa için iç karartıcı ve üzücü bir gün" olarak tanımladı. Steinmeier, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık'tan gelen haberin birliğin geleceği için ne gibi sonuçları olabileceğini görüşmek için AB’nin kurucu 6 ülkesinin dışişleri bakanlarını yarın Berlin'e davet etti. Kriz toplantıntısına Steinmeier’in yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ın AB'den resmen ayrılmasının en az 2 yıl sürmesi beklenirken, alınan karar dünya borsaları gibi Frankfurt Borsası’nı da vurdu. DAX endeksi yüzde 10,02 düşüşle 2008’de patlak veren finans krizinden bu yana en düşük değer olan 9.228,92 puana geriledi. Alman bankaları da büyük sarsıtıya uğradı. Deutsche Bank güne eksi yüzde 16 kayıpla başlarken, Commerzbank’ın hisseleri eksi yüzde 17 oldu. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz’ın hisseleri yüzde 13 değer kaybetti.

Borsa uzmanları piyasalarda ‘Kara Cuma’ yaşandığını belirtirken, Alman ekonomi dünyasının önümüzdeki günlerde yeni mali şoklara hazır olması yönünde uyarılar geldi. Araştırmalar, İngitere’nin AB'den ayrılmasının Almanya'nın ihracat ve istihdamı üzerinde olumsuz etki yapacağını ve Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın orta vadede yüzde 3'e kadar kayıp yaşayabileceğini gösteriyor. Birleşik Krallık Almanya’nın üçüncü büyük ihracat partneri. Ülkeye Almanya‘dan her yıl 90 milyar Euroluk mal ihraç edilirken, 750 bin kişillik istihdamın Birleşik Krallık‘la ile yapılan ticarete bağımlı olduğunu biliniyor. Almanya'daki İngiliz şirketlerinde de 200 bin kişi çalışıyor.

Bu arada Brexit’in Almanya’nın iç siyasetindeki dinamikleri nasıl etkileyebileceği tartışmaları da alevlendi. Sonucun İslam ve göçmen karşıtı sağ popülist Almanya İçin Altenatif Partisi’ni daha da güçlendireceği tahmin ediliyor. AfD’nin Nisan ayında kararlaştırdığı parti programında AB için ‘demokratik olmayan bir yapı’ nitelemesi yapılmış, AB’nin yetkilerini azaltıp ulus devletini güçlendirmek istediğini ifade edilmişti. Brexit’i "Brüksel’deki teknokratlara karşı büyük bir zafer" olarak niteleyen AfD Genel Başkanı Petry, "AB sosyalist anlayışlı zorlayıcı uyum politikalarından vazgeçmezse, en kısa sürede başka üye ülkeler birlikten çıkarak, ulusal egemenliklerine kavuşacaklar" şeklinde konuştu. Yapılan anketlere göre Almanya’da AB’ye karşı olanların oranı yüzde 45 civarında.