İngiliz Mali Araştırmalar Kurumu (IFS), İngiltere’de yaşayan etnik azınlıkların diğer nüfus gruplarına kıyasla Corona virüsüne daha sık yakalanıp hayatını kaybettiğini ortaya koyan rakamlar yayınladı.
Araştırmada, çoğunun ortak özelliğinin ‘yoksulluk’ olduğunun altını çiziliyor.
Ortaya çıkan tabloya göre, hastanelerde hayatını kaybeden Karayipli siyahların sayısı, beyazların sayısının üç katı. Diğer siyahlarınsa genel beyaz nüfusa göre ölümleri iki kat daha fazla. Ortalamaya göre daha fazla ölenler arasında Hint asıllılar da var.
Kurumun ‘Deaton Eşitsizlikleri Gözden Geçirme’ başlıklı araştırmasının bir bölümü olarak yayınlanan raporda, bu farkların yaş ve nüfus gibi belirgin demografik özelliklerle açıklanamayacağı belirtiliyor. İngiltere’nin beyaz nüfusuna oranla bu azınlıklarda yaş ortalamasının çok daha genç ve hastane raporlarına göre beyaz İngilizler'e kıyasla ölü sayısının çok daha fazla olması, altı çizilen veriler arasında. Yaş ve bölge esas alındığında beyaz İngilizler’e oranla siyah Afrikalılar arasındaki ölüm vakası sayısının yüzde 70, Pakistanlılar'ın ise yüzde 60 daha az olması gerekirken, tabloda görülen rakam neredeyse eşit.
IFS; yaş, cinsiyet ve yaşadıkları bölgeye göre hesapladığında siyah Karayipliler arasındaki ölüm vakası sayısının beyaz İngilizler'e göre 1,8 kat daha fazla olduğunu bulgulamış. Aynı kriterlerle Pakistanlılar'ın ölüm oranı, beyaz İngilizler'e göre 2,7 kat daha fazla. Siyah Afrikalılar ise üç misli oranla en yüksek ölüm vakası sıralamasında ilk sırada. Diğer etnik azınlıklar arasındaki ölüm oranı da aynı şekilde beyaz İngilizler’e kıyasla daha yüksek.
Bu ölümlerin bir kısmı, etnik azınlıklar arasında öncelikli işlerde çalışanların daha fazla olmasıyla açıklanabileceği gibi, diyabet ya da diğer sağlık sorunlarının da bu orantısız tabloda önemli rol oynayabildiği tahmin ediliyor. Araştırmada verilen örneğe göre, çalışma yaşında olan tüm siyah Afrikalılar'ın yarısı öncelikli işlerde çalışıyor. Sağlık personeli olarak çalışanlar arasında Hint, Pakistanlı ve siyah Afrikalılar'ın oranı beyaz İngilizler'e göre sırasıyla yüzde 125, yüzde 150 ve yüzde 300 daha yüksek. Rapora göre, Bangladeşli 60 yaş üstü erkeklerin üçte ikisiyse çalıştıkları iş kollarındaki sağlık koşulları açısından yüzyüze enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya.
Etnik azınlık erkeklerin, kısıtlamalar nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalanlar arasındaki en mağdur grup olduğu ayrıntısı da raporda yer alıyor. Örneğin, restoranlarda çalışan Bangladeşli erkeklerin sayısı, beyaz İngilizler'e göre dört kat daha fazla. Taksicilik yapan Pakistanlılar'ın sayısıysa beyaz İngilizler'den üç kat daha fazla. Siyah Afrikalı ve Karayipliler'in ise yüzde 50’si, kısıtlamalar nedeniyle işi etkilenenler arasında.
Kendi işini yapan Pakistanlılar ve Bangladeşliler, bu dönemde en çok gelir kaybına uğrayanlar arasında. Gelir kaybeden serbest meslek sahibi Pakistanlı erkeklerin sayısı, beyaz İngilizler'e kıyasla yüzde 70 daha fazla. Siyah Karayipli ve Afrikalılar ise gelirlerini kaybedenler arasında, bu dönemde en az kişisel birikime sahip grup olarak kaydedilmiş. Bu grubun sadece yüzde 30’unun ay sonunu getirebilecek kadar maddi birikimi olduğu belirtiliyor. Beyaz İngilizler'in yüzde 60’ıysa diğer beyazlar, Hint ve Pakistan asıllı nüfusa göre, cebindeki birikimiyle bir ay geçinebilecek durumda.