İngiltere, Avrupa Birliği’nin Çin’e silah satma planlarından rahatsız. Avrupa Birliği, 1989’daki Tiananmen olaylarını kanlı bir şekilde bastıran Çin hükümetine o dönemden bu yana silah ambargosu uyguluyor. Ancak Pekin hükümeti, mali alandaki nüfuzunu kullanarak Avrupa Birliği’nin yasağı kaldırması için çalışıyor. Birlik içinde Çin’in bu girişimlerine muhalefette ise İngiltere başı çekiyor.
Çin ilk hayalet uçağı J-20’yi bu ay başarıyla denedi. Yeni uçağın görüntüleri, dikkatleri Çin ordusundaki modernizasyon çalışmalarına çekti.
Avrupa Birliği 22 yıl önceki Tiananmen olaylarını kanlı biçimde bastıran Çin’e silah satışını yasaklamıştı.
İngiltere’nin savunma alanında düşünce üreten kuruluşlarından Royal United Services Enstitüsü uzmanı Alexander Neil’e göre Çin, Avrupa’da mali alandaki nüfuzunu giderek genişletiyor.
“Avrupa Birliği üyeleri kıtada yayılan ekonomik krizin de etkisiyle Çin’in baskısını daha fazla hissediyor. Birçok Avrupalı lider, kendilerini ekonomik durgunluktan kurtarabilecek Çin’e yatırım konusunda eminim iki kere düşünüyordur.”
Çin, Avrupalı şirketlerle bir dizi büyük anlaşma imzaladı. Bunlar arasında Alman Volkswagen ve Daimler’in 5 milyar dolarlık anlaşması da var.
Pekin hükümeti, Euro’nun geleceğiyle ilgili kaygıların zirveye çıktığı bir dönemde, İspanya’yı 8 milyar dolara yakın borcundan kurtarmak için bu ülkenin piyasadaki tahvillerini almayı önerdi.
Aralarında AB’nin dış politika sorumlusu Catherine Ashton’ın da bulunduğu birçok Avrupalı lider, Çin’e silah satış yasağının yeniden gözden geçirilmesini istiyor.
Çin’e yatırım yapmaktan memnun olan İngiltere ise silah ambargosunu kaldırma planından rahatsız. Alexander Neil bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“İngiltere görüşünü son birkaç yıldır değiştirmedi. Şimdi ambargoyu kaldırmak için zaman hiç uygun değil.”
WikiLeaks tarafından sızdırılan gizli belgelere göre Amerika da Çin’e silah satış yasağının kaldırılmasını istemiyor. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Washington ziyareti sırasında, Amerika’nın kaygılarını gidermeye çalıştı.
“Silahlanma yarışı yapmıyor ve kimse için askeri tehdit oluşturmuyoruz. Başka ülkeler üzerinde egemenlik kurmak ya da yayılmacı politika izlemek de istemiyoruz.”
Çin geçen yıl ordunun modernizasyonuna 78 milyar dolar yatırım yaptı ancak Alexander Neill’a göre hala çok ileri düzeye ulaşamadı.
“Çin’in bazı alanlarda Amerika’yla köşe kapmaca oynadığı doğru. Özellikle de gelişmiş teknoloji ürünü silahlar ve asimetrik savaş konusunda.”
J-20 hayalet uçağı, Çin’in ileri teknolojide geldiği düzeyi gösteriyor.
Pekin hükümeti, Avrupa Birliği’ne askeri teknoloji ihraç etmesi için baskı yapıyor. Çin’in giderek artan ekonomik gücü, Avrupalı liderleri bir kez daha düşünmeye zorluyor.