İngiltere hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırım altına alınan Rus oligarkları, bazı Rus vatandaşları ve şirketlerinin sahip olduğu 18 milyar sterlinlik malvarlığının dondurulduğunu açıkladı.
İngiltere Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Yaptırımlar Uygulama Dairesi (OFSI), Rusya'nın, İngiltere'nin en çok yaptırım uyguladığı ülkeler listesinde Libya ve İran'ı geçtiğini bildirdi.
Dondurulan Rus malvarlıklarının değeri, İngiltere'nin yaptırım uyguladığı tüm rejimlerim malvarlıklarının toplamından 6 milyar sterlin daha yüksek.
İngiltere'nin bu yıl yaptırım altına aldığı Ruslar arasında milyarder Roman Abramoviç, işadamı Mihail Fridman, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Putin'in ailesi ve askeri komutanlar yer alıyor.
İlgili Haberler Rusya Herson'dan Geri Çekiliyorİngiltere tarafından dondurulan Rus varlıkları, banka hesaplarındaki nakit paralardan ve şirket hisselerinden oluşuyor. Bunlar arasında Guernsey ve Jersey gibi, İngiltere Kraliyeti'ne ait olan bölgelerdeki emlak ya da diğer türlü fiziki malvarlıkları yer almıyor.
İngiltere hükümeti, Rusya'nın İngiltere'ye yaptığı ihracatın yüzde 95'ine yaptırım getirdi. 2022 yılı sonuna kadar Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatının da tamamen sonlandırılması planlanıyor.
İngiltere Maliye Bakanlığı'ndan Andrew Griffith, "Rusya'ya şimdiye kadarki en ağır yaptırımları getirdik. Bu yaptırımlar Rus savaş makinasının belini büküyor. Mesajımız açık: Putin'in bu acımasız savaşta başarılı olmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı.
İngiltere şimdiye kadar aralarında tanınmış işadamları ve siyasetçilerin de bulunduğu bin 200'den fazla kişiye ve Rusya'da 120'den fazla kuruma yaptırım getirdi.
Zorlayıcı yaptırımlar
İngiltere, Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında çökmesini izleyen on yıllarda Batı'ya akan Rus parasının çoğunun nihai varış noktasıydı.
İngiltere ekonomisinin beş katı büyüklüğünde bir ekonomiye sahip olan, 27 ülkenin üye olduğu Avrupa Birliği, Temmuz ayında Ukrayna savaşı nedeniyle 13 milyar 800 milyon Euro'luk Rus varlığını dondurmuştu.
İlgili Haberler Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafıBatılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, otomotiv sektöründe kullanılan parçaların tükenmesi anlamına da geliyor. Yetkililer, Lada marka otomobillerin hava yastığı ya da kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) olmadan imal edildiğini söylüyor.
Yetkililer, Rusya'nın cephane sıkıntısı çekmesinin Ukrayna'nın son dönemde cephede başarılar elde etmesinde rol oynadığını kaydediyor.
Öte yandan şirketlerin yüzde 75'inin faaliyetlerini azalttığı, yüzde 25'ininse Rusya'dan çıktığı bu dönemde uzun vadede Rusya'nın beyin göçüyle karşı karşıya kalacağı ve kritik teknolojilere erişiminin kesileceği söyleniyor.
Rus malvarlıkları şimdilik sadece dondurulmuş olsa da bu varlıklara el koymak için ne gibi seçenekler olduğuna ilişkin tartışmalar yapılıyor. Batılı yetkililer, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için geniş çaplı mali yardıma ihtiyaç olduğunu, işgalin sorumlularının bu çabalara katkıda bulunmasının ahlaki bir görev olacağını kaydediyor.
Bir yetkili, "Tüm seçeneklerin ne olduğuna, neyin mümkün olabileceğine bakıp müttefiklerle bu yönde bir karar vermek istiyoruz" dedi.
İngiltere'nin seyahat yasakları ve malvarlıklarını dondurma işlemlerine başlamasından bu yana İngiliz hükümeti, yaptırımların ihlal edildiğine ilişkin 236 vaka bildirimi aldı.
Öte yandan Rus milyarder Petr Aven, yaptırımları ihlal ettiğine ilişkin suçlamaları Londra'da mahkemeye taşıdı. Aven, lüks hayat tarzını sürdürmek için İngiltere'deki bankalarda bulunan parayı kullanmakla suçlanıyor.