Obama Yönetiminin Yeni Hedefi Göçmenlik Reformu

Obama Yönetiminin Yeni Hedefi Göçmenlik Reformu

Sağlık reformunu Kongre'den geçiren Başkan Obama şimdi çabalarını göçmenlik reform paketinin onaylanması üzerinde yoğunlaştırıyor

Obama yönetimi yoğun muhalefete rağmen sağlık reformunu Kongre'den geçirdikten sonra şimdi de dikkatini göçmenlik reformuna çevirdi. Amerikan Kongresi, göçmenlik sisteminde reforma gitmeye hazırlanıyor.Güney Carolinalı Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve New York eyaletinden Demokrat Senatör Chuck Schumer’ın bugünlerde göçmenlik yasa tasarısını Senato’ya sunması bekleniyor. Göçmenlik reformunun en çok tartışılan konusu, Amerika’da kaçak olarak yaşayan milyonlarca göçmene yasal statü verilmesi. Bir süre önce göçmenlik reformunu destekleyen onbinlerce kişi Washington’da bir yürüyüş düzenledi. Göçmenlik reformunun, Amerika’daki en önemli iç siyaset konusu haline gelmesi bekleniyor.

Washington’daki gösteriye katılan Walter Castro, 7 yaşındayken El Salvador’dan Amerika’ya gelmiş. Göçmenlik reformu yanlısı Başkan Obama’yı destekleyen Castro, Amerika’da kaçak yaşayan yaklaşık 12 milyon kişiye vatandaşlık yolu açılması gerektiğine inanıyor:

“Vergi vermek zorunda kalsalar bile kaçak göçmenlerin yasal statüye kavuştuğunu görmek istiyorum.”

Göçmenlik reformunun Kongre’den geçmesinin önündeki en büyük engel, Cumhuriyetçilerin şiddetli muhalefeti. Amerika Göçmenlik Reformu Federasyonu Başkanı Dan Stein, görüşlerini şöyle dile getiriyor:

“Yoksulluk içinde yaşayan, eğitimsiz, devlet yardımına muhtaç kitleleri aramıza almaya ihtiyacımız yok.”

Dan Stein, kaçak göçmenlere af tanınmasına şiddetle karşı çıkıyor:

“Af yasasından söz edilmemeli çünkü böyle bir yasa, daha fazla kaçak göçmeni Amerika’ya gelmeye teşvik eder ve ülkelerine dönmeyi planlayanların vazgeçip kalmalarına neden olur.”

Amerikan vatandaşı Yessenia Saucedo’nun vatandaş olmayan annesi, memleketi Meksika’ya gönderilme riskiyle karşı karşıya. Yessenia, siyasetçilerin biran önce yasayı değiştirmesini istiyor:

“Elimizdeki tek fırsat bu. Daha fazla bekleyemeyiz çünkü aileler parçalanacak, insanlar sınır dışı edilecek. Bu büyük bir haksızlık.”

Son araştırmalara göre, Meksika’dan Amerika’ya gelen kaçak göçmen sayısında azalma var. Uzmanlar bunu, ekonomik durgunluğa, Amerika-Meksika sınırındaki kontrolların sıkılaştırılmasına, kaçak işçi arayan polisin işyerlerine sık sık baskınlar düzenlemesine bağlıyor. Göçmenlik reformunu destekleyenler, kaçaklara vatandaşlık verilmesinin Amerikan ekonomisini canlandıracağını savunuyor. Eliseo Medina, Kaçak İşçiler Sendikası Başkanı:

“Amerika’daki 12 milyon kaçak göçmene yasal statü tanınması durumunda bu işçiler, Amerikan ekonomisinin bir buçuk trilyon dolar büyümesine yardımcı olur. Bu durumdan herkes karlı çıkar.”

Göçmenlik Çalışmaları Merkezi’nden Janet Kephart farklı düşünüyor ve milyonlarca kaçak göçmen için af çıkarılmasının Amerikalıların iş bulmasını zorlaştıracağını söylüyor:

“Kaçak işçiler için af çıkarırsanız, pazarın, Amerikan vatandaşlarıyla iş bulmada rekabet eden işçilerle dolmasına yol açarsınız. Bu ülkede kaçak çalışan ve yasaları çiğneyenler iş arayan Amerikan vatandaşlarıyla eşit şartlarda rekabet edecek duruma gelir.”

Üç yıl önce, göçmen haklarını savunan örgütlerin ülke çapında düzenlediği gösterilere rağmen göçmenlik reformu yapılamamıştı. Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve New York Senatörü Chuck Schumer, geçen ay kaçak göçmenlerin yasal statü elde etmek için vergi ödemelerini ve toplum hizmeti yapmalarını öngören bir plan hazırladı. Plan ayrıca ekonominin ihtiyacı dahilinde misafir işçi kabul edilmesini de öngörüyor. Demokrat Parti Texas Senatörü Charles Gonzales, oldukça iyimser:

“Kimseyi umutlandırmak istemiyorum çünkü hayal kırıklıkları yaşanıyor. Çok zor olacak ama hiçbir şey imkansız değil.”

Siyaset uzmanlarına göre, Kasım ayındaki ara seçimler nedeniyle göçmenlik reformunun bu yıl yapılması zor görünüyor. Ancak reform yanlıları yılmayacaklarını, Beyaz Saray ve Kongre üzerinde baskı yapmaya devam edeceklerini söylüyor.