Uluslararası Para Fonu (IMF), teknik bir ekibin gelecek ay sonunda Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, “IMF, Türk yetkililerden Fon'dan mali yardım talebinde bulunmayı düşündüklerine dair herhangi bir işaret almamıştır” açıklamasında bulundu.
Ziyarete ilişkin IMF’den yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Teknik bir ekip, 4. madde konsültasyonuna hazırlık amacıyla Türk yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Eylül ayı sonunda Türkiye'ye rutin bir ziyaret gerçekleştirecektir. Bu ziyaret aynı zamanda son ekonomik gelişmeler, görünüm ve makro mali politikalar hakkında görüş alışverişinde bulunmak için bir fırsat olacaktır. IMF, Türk yetkililerden Fon'dan mali yardım talebinde bulunmayı düşündüklerine dair herhangi bir işaret almamıştır” denildi.
IMF’nin anlaşma maddelerinin 4. maddesi, her yıl üyelerle ikili görüşmeler yapılmasını, bir ekibin üye ülkeyi ziyaret ederek, ekonomik ve mali bilgiler toplamasını ve yetkililerle ülkenin ekonomik gelişmelerini ve politikalarını görüşmesini düzenliyor.
Türkiye, 1944'te kurulan IMF'ye 1947 yılında üye oldu. Türkiye, ilk kez 1958'de dış borç alabilmek amacıyla IMF tarafından hazırlanan bir programı yürürlüğe koymak zorunda kaldı. Böylece IMF ile Türkiye arasındaki ilk stand-by anlaşması da 1 Ocak 1961 yılında yapıldı.
18 Haziran 1980'de IMF ile ilk kez daha uzun süren bir stand-by düzenlemesi yapıldı ve bu anlaşma, 17 Haziran 1983'e kadar sürdü. 18. stand-by anlaşmasını 4 Şubat 2002'de imzalayan Türkiye, bu anlaşma sona ermeden hemen önce, Ocak 2005'de yeni bir stand-by anlaşması yaptı.
Son kalan borç, Mayıs 2013'te son taksitin ödenmesinin sonrasında tamamen kapatıldı. Türkiye 1961'den 2013'e kadarki süreçte, IMF'den toplam 50 milyar doların üzerinde kaynak kullandı.