İlk Rus Uçak Filosu Suriye’den Ayrıldı

Hmeymim hava üssünde park eden bir Rus jeti

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, dün Suriye’deki Rus askeri gücünün büyük bir çoğunluğunun geri çekileceğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada da, beş buçuk ay süren operasyonlar sonunda ilk Rus jet filosunun Suriye’den ayrıldığı bildirildi. Suriye’nin batısında bulunan Hmeymim hava üssünden kalkan jetler Rusya’ya dönmek için havalandı.

Putin’in kararını öven Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kararı “önemli bir gelişme” olarak yorumladı. De Mistura, kararın ayrıca Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de yürüttüğü barış görüşmeleri üzerinde olumlu bir etki yapmasını umduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yapan Angola temsilcisi İsmail Gaspar Martins, Rusya’nın bu hareketi ve barış görüşmelerine yeniden başlanmasıyla, Güvenlik Konseyi’nin artık barış görüşmelerinden “daha olumlu bir sonuç” beklediğini söyledi.

Martins, “Askeri güçlerin çekilmesi savaşın değişik bir boyut kazandığına işaret ediyor. Bu da iyi bir gelişme” dedi.

Beyaz Saray da yaptığı açıklamada, Başkan Barack Obama’nın dün Rusya lideri Putin’i arayarak Rusya’nın Suriye’den çekilme kararını ve Suriye üzerinde yürütülen siyasi müzakerelerin nasıl ilerletileceğini görüştüğünü bildirdi.

Şam hükümeti, Devlet Başkanı Beşar Esat’ın Rusya’nın aldığı kararı kabul ettiğini ancak Rus hava kuvvetlerinin ülkeyi tümden terk etmeyeceğini açıkladı.

Kremlin'e ait internet sitesi Putin’in açıklamasına dayanarak, Rusya hava kuvvetlerinin Suriye’de varılan ateşkes anlaşmasının yürütülmesine destek amacıyla devriye uçuşlarına devam edeceğini belirtti.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Rusya’nın bu kararı Suriye’de savaşın bitmesini istediği için aldığını söyledi. Çurkin, Suriye’de “Siyasi bir çözüme ulaşmak için çabalarımızı yoğunlaştırma kararı aldık” dedi.

Çurkin ayrıca, Rus kuvvetlerinin çok etkili olduğunu, Suriye’deki askeri varlığının devam edeceğini ancak büyük ölçüde ateşkese uyulması ve şiddetin durması için çabalayacaklarını söyledi.

Suriye muhalefeti sözcüsü Salim el Muslat, Putin’in kararını ihtiyatlı da olsa memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. “Bu kararın nedeninin ve amacının ne olduğundan emin olmamız gerekiyor” diyen Muslat, “Rusya’nın niyeti gerçekten asker çekmekse bu çok olumlu bir karar. Bu kararın gerçeğe dönüştürülerek asker ve uçak sayısını azaltıp azaltmayacaklarını göreceğiz” diye konuştu.