Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Afrika ve Asya’ya tahıl götürmek için yüklenmek üzere iki kargo gemisinin Ukrayna’ya doğru yola çıktıklarını açıkladı. Bu gemiler tahıl sevkiyatı için geçici koridoru kullanan ilk gemiler oluyor.
Ukrayna, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarında mahsur durumda kalan gemiler için geçen ay bir insani yardım koridoru oluşturulacağını ilan etmişti. Romanya ve Bulgaristan hattını kullanacak olan koridordan geçmek üzere şu ana kadar 5 gemi Odesa limanından ayrıldı.
Dünyanın önde gelen gıda üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden biri olan Ukrayna, bu koridoru tahıl ihracatı için de kullanmak istiyor.
Kubrakov, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın sona ermesinin ardından insani koridoru kullanmak üzere yüklemek yapmak için Resilient Africa ve Aroyat isimli gemilerin yola çıktıklarını söyledi. Bu iki geminin 20 bin ton buğday yükleyeceği belirtiliyor.
Gemilerin hali hazırda Karadeniz’in kuzeyinde Ukrayna’ya doğru ilerlemekte oldukları belirtiliyor.
Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan bir BM yetkilisi, "BM bu gemilerin hareketine müdahil olmamakla birlikte, özellikle küresel gıda piyasalarının tedarik ve istikrarına yardımcı olan hayati gıda mallarının normal ticaretinin yeniden başlaması için gösterilen tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Aynı yetkili BM’nin gıda ihracatının yeniden başlaması için hem Ukrayna hem de Rusya’yla temaslarını sürdürdüğünü de belirtti.
Bu iki geminin yüklenerek Ukrayna’dan ayrılması, Rusya'nın Temmuz ayında tahıl anlaşmasından vazgeçerek fiili ablukasını yeniden uygulamaya koyduğu bir dönemde Ukrayna'nın nakliye yollarını yeniden açma becerisinin bir testi niteliğinde olacak. Moskova, Ukrayna'nın tahıl ihracat altyapısına sık sık insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenliyor.
Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından dünya gıda güvenliğinin temini için Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Tahıl Koridorı Anlaşması sağlanmış ancak Rusya kendi taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle anlaşmadan bir yıl sonra çekilmişti.