Idaho senatörü Foreman’ın Amerikan yerlisi rakibine “geldiğin yere geri dön” sözü tepki çekti

  • Associated Press

Senatör Dan Foreman

ABD’nin Idaho eyaletinde bu hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat adayların katılımıyla düzenlenen bir forumda, ayrımcılıkla ilgili bir izleyici sorusunun ardından Cumhuriyetçi Senatör Dan Foreman’ın Amerikan yerlisi rakibine öfkeyle “geldiğin yere geri dön” demesi üzerine tansiyon yükseldi.

Idaho Senatörü Dan Foreman, tepkiler üzerine etkinlikten erken ayrıldı ve daha sonra bir Facebook mesajıyla herhangi bir ırkçı yorumda bulunduğunu reddetti.

Temsilciler Meclisi 6. Bölge Demokrat adayı ve Nez Perce kabilesi üyesi Trish Carter-Goodheart, Senatör Foreman’ın öfke patlamasının kendisini sarstığını ve gelecekteki halka açık etkinlikler için güvenlik konusunda düşündüğünü söyledi.

Amerikan yerlisi Carter-Goodheart, Cuma günü yaptığı açıklamada, 8 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğunun da Foreman’ın öfkesine şahit olduğunu belirterek “Çocuklarla ırkçılık hakkında konuşmak benim ve eşim Dane'in hazırlıklı olduğu bir şey değildi,” dedi.

Carter-Goodheart, “Yetişkin bir adamın böyle bir sinir krizi geçirdiğini hiç görmemişlerdi. Korktular. Ben de korktum.” diye konuştu.

ABD'de seçimler 5 Kasım'da yapılacak.

Lewiston Tribune gazetesinin haberine göre etkinlik, Idaho'nun kuzeyindeki Kendrick adlı küçük bir kasabanın Demokrat ve Cumhuriyetçi bölge komitesi üyeleri tarafından Pazartesi gecesi düzenlendi. Etkinlik, Foreman ve Demokrat rakibi Julia Parker'ın da aralarında bulunduğu yerel bölgeden Temsilciler Meclisi ve Senato adayları için organize edildi. Programda Cumhuriyetçi Temsilci Lori McCann ve onun Demokrat rakibi Carter-Goodheart yer aldı.

Etkinliğin başlamasından yaklaşık bir saat sonra bir kişi ayrımcılığı ele alan bir eyalet yasa tasarısı hakkında soru sordu. Adaylara cevap vermeleri için ikişer dakika süre verildi. Carter-Goodheart, sıra kendisine geldiğinde, önceki konuşmacıların ayrımcılığın Idaho'da önemli bir sorun olmadığını öne süren yorumlarına karşı çıktı.

Eyaletteki nefret suçu yasalarının zayıf olduğunu söyleyen Demokrat aday, neo-nazi grup Aryan Nations'ın uzun yıllar boyunca kuzey Idaho'yu ana üs olarak kullandığını belirtti ve orada beyaz olmayan tek aday olduğuna dikkati çekti.

Carter-Goodheart, senatör Foreman’ın tepki çeken sözleri söylediği anı anlatırken de “Açıklamamı yapıyordum ki oturduğu yerden ayağa fırladı ve (küfürlü şekilde) 'Senin liberal pisliklerinden bıktım. Neden geldiğin yere geri dönmüyorsun?’ dedi.” ifadesini kullandı.

Nez Perce kabilesi, Kendrick'in bulunduğu bölge de dahil olmak üzere 11 bin 500 yıldan fazla bir süredir kuzeybatı Pasifik'teki Columbia Nehri Platosu'nda yaşıyor. Kabilenin tarihi topraklarının sadece küçük bir bölümünü oluşturan rezervasyonun kuzey ucu, forumun düzenlendiği Yabancı Savaş Gazileri salonuna 16 kilometreden az bir mesafede bulunuyor.

Foreman, Facebook paylaşımında, olayı “ırkçılığın mükemmel bir göstergesi” olarak nitelendirdi ve Demokrat katılımcıların kişisel saldırılarda bulunduğunu, “Idaho'yu ırkçı bir eyalet ilan ettiklerini” belirtti.

İlgili Haberler ABD Siber Güvenlik Dairesi’nden seçim güvencesi: “Yabancı bir düşmanın seçim sonuçlarını değiştirmesi mümkün değil”

Idaho Senatörü, daha sonra kürtaj haklarını destekleyenlere karşı da şu ifadeleri kullandı: “Dahası, anne karnındaki doğmamış bebekleri öldürmek ahlaksızlıktır ve Tanrı'nın yasalarına aykırıdır. Doğmamış bebekleri öldürmeye hakkınız yok. Sizin kendi kendinize ilan ettiğiniz 'Kadınların Üreme Hakları' diye bir şey yoktur. Eyalet ya da federal anayasalarda böyle bir haklar bütünü bulunmamaktadır”

Carter-Goodheart, gelecek haftalarda daha fazla aday forumunun planlandığını söyledi. Yaklaşan bir Kadın Seçmenler Birliği etkinliğinin organizatörleri, Cuma günü Carter-Goodheart'a e-posta göndererek polisin önlem olarak orada olacağını söyledi.