Hz. İsa'nın doğum yeri Beytüllahim’de İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Noel kutlamaları yapılmayacak. Beytüllahim, çoşkulu ışıklar ve Manger Meydanı'nda yükselen geleneksel dev Noel ağacı olmaksızın bir Noel duasına hazırlanıyor.
Kudüs’ün yaklaşık 10 km güneyindeki İsa’nın doğum yeri Beytüllahim’de binlerce ziyaretçiyi çeken Noel kutlamalarının iptal edilmesi, aynı zamanda şehrin turizme bağlı ekonomisine de ciddi bir darbe vurmuş durumda.
Belediye Başkanı Hana Haniye, Gazze'deki Filistinlilerin büyük acılar çektiği bir dönemde neşeli bir eğlencenin savunulamayacağını söylüyor. Haniye, "Ekonomi çöküyor ama bunu halkımıza ve Gazze'ye olanlarla karşılaştırırsak, hiçbir şey değil” ifadelerini kullanıyor.
7 Ekim'den bu yana Beytüllahim ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da, diğer Filistin kasabalarına erişim, askeri kontrol noktalarından geçmek için bekleyen uzun araç kuyruklarıyla zorlaştı. Kısıtlamalar birçok Filistinlinin İsrail'de çalışmak üzere bölgeden çıkışını da engelledi.
Şehir liderleri, İsrail-Hamas savaşının Batı Şeria'daki küçük Filistin ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Filistin Turizm Bakanı yaptığı açıklamada, turizm sektörünün günde 2,5 milyon dolar zarar ettiğini ve bu zararın yıl sonuna kadar 200 milyon dolara ulaşacağını söyledi.
Ermeni, Katolik ve Ortodoks mezhepleri arasında paylaşılan Beytüllahim'deki Noel kutlamaları, yıllık gelirinin %70'ini turizmin oluşturduğu şehir için büyük bir kazanç. Ancak bu sezon sokaklar bomboş.
Otel müdürü Sami Thaljieh'e göre, çoğu büyük havayolu şirketinin İsrail'e uçuşlarını iptal etmesiyle birlikte Beytüllahim'deki 70'ten fazla otel kapanmak zorunda kaldı ve turizm sektöründe çalışan yaklaşık 6 bin kişi işsiz kaldı.
“Bu yıl barış için dua edeceğiz”
Haniye, Noel kutlamaları iptal edilmiş olsa da, kilise liderlerinin geleneksel toplantısı ve Gece Yarısı Ayini de dahil olmak üzere dini törenlerin yapılacağını söyledi. Belediye Başkanı "Bu yıl İsa Mesih'in doğduğu Beytüllahim'de barış mesajı için dua edeceğiz" dedi.
Filistinli bir gazeteci, öğretim görevlisi ve izci lideri olan George Carlos Canawati da şehrini "üzgün ve kalbi kırık" olarak nitelendirdi. İzci oymağının Gazze'de öldürülenlerin yasını tutmak üzere kentte sessiz bir yürüyüş düzenleyeceğini söyledi.
Canawati, "Adaletsizliği ve saldırganlığı reddederek Noel mesajını alıyoruz ve barış topraklarına barışın gelmesi için dua edeceğiz" dedi.
Beytüllahim'deki Noel şenliklerinin coşkusu uzun zamandır İsrail-Filistin ilişkilerinin ölçütü oldu.
2000 yılında ikinci intifadanın başlangıcında kutlamalar görkemli değildi.
1987-1993 yılları arasında süren, Manger Meydanı'ndaki yıllık şenliklerin İsrail ordusunun keskin nişancıları tarafından çatılardan denetlendiği daha önceki Filistin ayaklanması sırasında da kutlamalar gergindi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre İsrail'de 182 bin, Batı Şeria ve Kudüs'te 50 bin, Gazze'de ise 1.300 Hristiyan yaşıyor. Büyük çoğunluk Filistinli.
Beytüllahim'deki Evanjelik Lüteriyen kilisesinin mihrabında revize edilmiş bir doğum sahnesi sergileniyor. Filistin kefiyesine sarılmış bir bebek İsa figürü bir moloz yığınının üzerinde. Bebek, Filistinliler için kararlılığın sembolü olan bir zeytin ağacının altında yatıyor. Kilisenin Pastörü Munther Isaac, “Filistin'de bizim için Noel budur” ifadelerini kulanıyor.