Hürriyet gazetesinin Cumartesi günü yayınladığı “Karargah Rahatsız” başlıklı devletin tepesini karıştırdı. Önce Başbakan Binali Yıldırım ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la görüşme yaptı.
İstanbul’daki Beylerbeyi Sarayı’nda Genelkurmay Başkanı’yla yaklaşık iki saat süren bir görüşme yapan Cumhurbaşkanı, TSK’ya yönelik eleştirilerin artması üzerine “Böyle bir kurumu gündelik tartışmaların içine çekerek siyasetin içine çekmeye çalışmak, TSK’ya yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Bu kadar büyük başarılara ardı ardına imza atan TSK’ya haksız ve mesnetsiz eleştiriler yöneltmek, iyi niyetle izah edilebilecek bir durum kesinlikle olamaz” diyen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la da bir araya geldi.
Hüriyet’in haberinde Genelkurmay karargahı hükümete muhalif kesimlerden gelen eleştirilere yanıt veriyordu.
15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı sokağa davet ettiği Facetime yayını gerçekleştiren Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Cumartesi günü yazdığı haberde “Silahlı Kuvvetler’deki başörtü kararı”, “Akit’e başsağlığı telefonu açılması”, “Cumhurbaşkanı’yla yapılan ziyaretler”, “ABD’li generalin ayağına gitti”, “Çuvalcı komutanın madalya takması”, “Kardak’a gezi”, “Darbeci Dişli ile ortak villa iddiası” başlıklarında özellikle laik-cumhuriyetçi kesimden gelen eleştirilere Genelkurmay Başkanlığı ağzından yanıt verildi.
Bu yanıtlarda aslında hükümete de muhalif kesimlerin eleştirilerinden rahatsızlık duyulduğu belirtildi. Her ne kadar haberde, hükümet muhalifleri hedef alınsa da Genelkurmay İletişim Başkanlığı’ndaki kaynağın TSK’daki başörtüsü yasağının kaldırılma kararına atfen “Yapılan düzenlemede Genelkurmay Başkanlığı’nın dahli olmadığını” söylemesi şimşekleri Genelkurmay karargahının üzerine çekti.
Numan Kurtulmuş: “Manşetlerle ne TSK’ya ne hükümete ayar vermek mümkün değil”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Bakanlar Kurulu sonrası Hürriyet gazetesinin manşetini eleştirdi:
“Öyle anlaşılıyor ki birileri Türkiye'de sivil siyasi iradeyle, hükümetle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uyumlu bir şekilde çalışmasından rahatsızlık duyuyor” diyen Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını manşetlerle ayar verilemeyeceğini söyledi.
“Birileri 15 Temmuz'daki o felaketten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerimizin itibarını yerle bir eden o 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yeniden itibar kazanarak, yeniden halkla bütünleşme sürecine girerek operasyonlar yapmasından, bu operasyonlarda da başarılı olmasından öyle anlaşılıyor ki birileri rahatsızlık duyuyor. Artık öyle herhangi bir şekilde manşet atarak ne Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ayar vermek, ne Türkiye'nin siyasi iradesine, hükümete ayar vermek mümkün değildir. Herkes bunu aklına koysun.”
Sedat Ergin, görevden alındı mı?
Hürriyet gazetesi cumartesi günü yayınladığı haberin arkasında dursa da bugün medya kulislerinde Türkiye medyasının “amiral gemisi” kabul edilen Hürriyet gazetesinin yönetiminde değişikliğe gittiği konuşuluyor.
Henüz gazete yönetimi teyit etmemiş olsa da 25 Ağustos 2014 tarihinden bu yana Hürriyet’in genel yayın yönetmenliği görevini üstlenmiş olan Sedat Ergin’in görevden alındığı belirtiliyor.
Birgün, OdaTV ve Medyaradar internet siteleri, 61 yaşındaki gazetecinin görevinden alındığını iddia ediyor.
Ergin, şu anda CHP İstanbul milletvekili olan Enis Berberoğlu’nu istifasının ardından göreve gelmişti.
Hükümetle yaşadığı sorunlar nedeniyle son dönemde sık sık yönetici değiştiren Hürriyet gazetesi, Aralık ayının sonunda Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in yerine Hande Fırat’ı atamış, Ocak ayı başında da Washington Temsilcisi Tolga Tanış’ın yerine Cansu Çamlıbel’i göreve getirmişti.