Hollywood grevinde ön anlaşmaya varıldı

Grev eylemi hazırlığındaki SAG-AFTRA oyuncuları ve Amerika Yazarlar Birliği (WGA) üyelerinin pankartları- 25 Temmuz 2023 (ARŞİV)

Hollywood’da film ve dizi yapımlarını olumsuz etkileyen grevde sona yaklaşılıyor. Hollywood'un yazarlar sendikası grevi sonlandıracak ön anlaşmaya varıldığını açıklarken, grevin tamamen bitmesi için Amerika Yazarlar Birliği (WGA) üyelerinin anlaşmayı onaylaması gerekiyor.

11 bin 500 üyesi bulunan ve ABD’deki film ve televizyon senaristlerini temsil eden WGA anlaşmayı, "Senaristler için anlamlı kazanımlar ve güvence sağlayan, istisnai bir anlaşma" olarak niteledi.

Hollywood'da film endüstrisini etkileyen grev 2 Mayıs'tan bu yana sürüyor. 13 Eylül 2023 (ARŞİV)

WGA anlaşmayı “dönüm noktası” olarak adlandırsa da, Hollywood’un her zamanki işleyişine bir süre daha dönmesi beklenmiyor.

Senaristlerin işbaşı yapması ancak oyuncu sendikası SAG AFTRA’nın greve devam etmesi öngörülüyor.

2 Mayıs'tan bu yana Hollywood grevde

Hollywood'daki grev, film ve dizi prodüksiyonlarını durdurmuş ve gece geç saatlerde yayınlanan talk show programlarının tekrarlarının yayınlanmasına neden olmuştu.

Hollywood ve televizyon dünyasındaki yazarlar ve senaristler 2 Mayıs'ta, ücretler, telifler, senaryo ve metin yazımlarında yapay zeka kullanımı gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle grev kararı almıştı. Bu greve 16 Temmuz'da Hollywood oyuncuları da eklendi ve sektörde onlarca yıldır görülmemiş büyüklükte bir direniş başlamış oldu.

California eyaletinin ekonomisine de milyarlarca dolarlık darbe indiren grevden, senaristlerin yanı sıra gıda, ikram ve kostüm şirketleri, marangozlar ve kameramanlar gibi birçok farklı kişi ve sektör de olumsuz etkilendi.

İlgili Haberler Hollywood grevleri sürecek mi?