Başkan Joe Biden, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle bugün Beyaz Saray'da biraraya geldi. Biden, Ukrayna'ya yaptığı yardımları arttıran Hollanda'yı övdü ve Rutte ile başta Çin'in gelişmiş yarı iletkenlere erişiminin ihracat kısıtlamalarıyla sınırlandırılması olmak üzere geniş kapsamlı konuları ele aldı.
Rutte, Biden'la görüşmesi sırasında Hollanda'nın Ukrayna'ya Patriot füzeleri tedarik edeceğini söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
Hollanda Başbakanı, böylelikle ülkesinin Amerika ve Almanya'dan sonra Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemi gönderen ülkeler arasına katılacağını belirtti.
İlgili Haberler ABD’den Ukrayna ve Komşularına Yeni Askeri YardımRutte, "Bu gruba katılmamızın önemli olduğunu düşünüyorum, bu konuyu bu sabah (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile de konuştum" dedi.
Hollanda, bu yıl Ukrayna'ya 2 buçuk milyar Euro tutarında yardımda bulunacağı taahhüdü vermişti. Bu paranın askeri teçhizat, insani ve diplomatik çabalar için harcanması öngörülüyor. Başkan Biden, Hollanda'nın Amerika'nın "en güçlü" müttefiklerinden biri olduğunu ve Ukrayna'ya verdiği desteğin "sarsılmaz" olduğunu kanıtladığını kaydetti.
Hollanda Başbakanı da Başkan Biden'ı Ukrayna'yı destekleyen uluslararası çabalara öncülük ettiği için övdü.
Rutte, “Tarih, 2022 yılını yargılayacak. Amerika sizin yaptığınız gibi liderlik üstlenmeseydi her şey çok daha farklı olabilirdi" dedi.
Çin'in yarı iletkenlere erişimi meselesi de masadaydı
ABD Ticaret Bakanlığı, geçen Ekim ayında, Çin'e yönelik yeni ihracat kısıtlamaları getirildiğini açıklamıştı. Kısıtlamalar, Çin'in gelişmiş bilgisayar çiplerine erişimini, süperbilgisayarlar geliştirmesini ve yüksek teknoloji ürünü yarı iletkenler imal etmesini sınırlandırmayı amaçlıyor. Biden yönetimi bir süredir Hollanda'yı bu kısıtlamalara uymaya ikna etmeye çalışıyor.
Biden, Rutte ile görüşmesinin başında, "Birlikte özgür ve açık bir Hint Pasifik bölgesi için çalışıyoruz ve açık söylemek gerekirse Çin'in oluşturduğu zorlukları ele alıyoruz" dedi.
Biden yönetimi yetkilileri, Çin'in kitle imha silahları dahil ileri seviye askeri sistemler oluşturmak, insan hakları ihlallerinde bulunmak, askeri karar alma, planlama ve lojistik sistemlerinin hız ve hassaslığını geliştirmek için yarı iletlenleri kullanabileceğini, bu nedenle bu ürünlerin ihracatına kısıtlama getirilmesi gerektiğini savunuyor.
Ancak Pekin'in ileri seviye yarı iletlenlere erişimini yavaşlatmak zaman alacak. Amerika'nın ihracat kısıtlamalarının azami etkisini göstermesi için müttefiklerinin desteğini alması gerekiyor. Merkezi Hollanda'da bulunan teknoloji devi ASML, yarı iletken tasarlayan ve üreten litografi makinalarının önde gelen imalatçılarından biri. Çin de ASML'nin en büyük müşterileri arasında başı çekiyor.
İlgili Haberler Çin'den "Dünyaya Kapımızı Yeniden Açıyoruz" MesajıASML CEO'su Peter Wenning, Amerika'nın geçen sonbaharda açıkladığı yarı iletken ihracatı kısıtlamalarının etkisinin fazla olmayacağı yorumu yapmıştı.
Wenning, "İlk değerlendirmemize göre yeni kısıtlamalar, ASML'nin Hollanda'dan ihraç ettiği litografi ekipmanlarına ilişkin kuralları değiştirmeyecek. Kısıtlamaların ASML'nin 2023 ihracatı üzerindeki doğrudan etkilesinin sınırlı olmasını öngörüyoruz" demişti.
ASLM, 2022 yılı satışlarının 21 milyar Euro civarında gerçekleşeceği tahmini yürütmüştü.
Demokrasi Zirvesi planları da ele alındı
İki lider ayrıca Mart ayı sonunda Kosta Rika, Güney Kore ve Zambia ile birlikte ev sahipliğini yapacakları Demokrasi Zirvesi için planları da ele aldı.
Başkan Biden, ilki 2021 yılı Aralık ayında düzenlenen demokrasi zirvesinin ev sahipliğini üstlenmişti. Biden yönetimi, zirvenin, demokrasinin gerilemesini durdurmanın en iyi yollarını aramak için küresel bir diyalog oluşturulmasını amaçladığını kaydetmişti.
Biden, Hollanda'nın en uzun süre başbakanlık yapan lideri Mark Rutte'nin ziyaret ettiği ikinci ABD Başkanı. Rutte daha önce de Barack Obama ve Donald Trump'la biraraya gelmişti.