Hizbullah Lübnan sınırında İsrail askerlerini hedef aldı

İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'daki çatışmalar sürüyor.

İsrail'in, Nasrallah’ın iki halefini öldürdüğünü açıklamasından bir gün sonra Hizbullah militanları Lübnan sınır köyü Labbouneh yakınlarındaki İsrail askerlerini topçu mermileri ve roketlerle hedef aldı.

Gazze savaşına paralel olarak bir yıldır İsrail'e roket fırlatan ve şimdi de kara çatışmalarında İsrail'e karşı savaşan İran destekli hareket, İsrail askerlerini geri püskürttüğünü söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Lübnan'daki Türk vatandaşları bugün tahliye ediliyor

İsrail ordusu dün ve bugün güney Lübnan'daki çatışmalar sırasında üç askerinin ağır yaralandığını açıkladı. İsrail'in Hizbullah'ın kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerini gece boyunca yeniden bombalamasının ardından sabah saatlerinde İsrail'in kuzeyinde siren sesleri duyuldu.

Lübnan'daki çatışma, İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey liderlerine yönelik bir dizi suikast gerçekleştirmesi ve güney Lübnan'a yönelik kara operasyonlarını bu hafta genişletmesiyle dramatik bir şekilde tırmandı.

Hizbullah, İran'ın Ortadoğu'da en güçlü silahlara sahip olan vekil gücü ve Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Filistinli militanlara destek veriyor.

İsrail, kara harekâtının ilk duyurulduğu 1 Ekim'den bu yana dört tümen kadar askerin Lübnan içinde faaliyet gösterdiğini söyledi, ancak burada kalıcı bir varlık oluşturduklarını teyit etmedi.
Hizbullah, Lübnan topraklarında İsrail birlikleriyle topçu ateşi ve roketler de dahil olmak üzere çatışmaya girdiğini ancak birlikleri geri püskürtmeyi ve Lübnan'da toprak tutmalarını engellemeyi başardığını söylüyor.

İsrail'in Lübnan'a yönelik bombardımanı, çoğu son iki haftada olmak üzere 2 bin100'den fazla kişinin ölümüne ve 1,2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu. İsrail, on binlerce İsraillinin Hizbullah'ın roket ateşi altında kaçtıkları evlerine dönebilmeleri için Hizbullah'ı vurmaktan başka çaresi olmadığını söylüyor.

Yoğun nüfuslu ve gelişen banliyö bölgesi, İsrail'in tahliye uyarılarının ardından birçok bölge sakini tarafından terk edildi. Bazı Lübnanlılar bu uyarılar ile geçen yıl Gazze'de yaşananlar arasında paralellik kurarak Beyrut'un da aynı ölçekte bir yıkımla karşı karşıya kalabileceği endişesini dile getiriyor.

İsrail saldırılarında yaralananlar Beyrut'taki Geitaoui hastanesinde bulunan ve ülkede türünün tek örneği olan yanık ünitesinde tedavi ediliyor.

İlgili Haberler İsrail, Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi muhtemel haleflerini öldürdüğünü bildirdi

Biden-Netanyahu görüşmesi

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonla görüşmesi ve bu görüşmede İran'ı vurma planlarının ele alınması bekleniyor.

Ortadoğu, İsrail'in Lübnan'da askeri gerilimi tırmandırmasına misilleme olarak geçen hafta İran tarafından gerçekleştirilen füze saldırısına İsrail'in vereceği yanıtı bekliyor. İran saldırısında ölen tek kişi, Batı Şeria'ya düşen bir enkazın isabet ettiği bir Filistinli oldu.

Görüşmelerle ilgili bilgi veren ayrı bir kişi, İsrail'in misillemesinin telefon görüşmesinin kilit konularından biri olacağını ve Washington'un cevabın uygun olup olmadığı konusunda ağırlık koymayı umduğunu söyledi. Beyaz Saray yorum talebine yanıt vermedi.

Biden, İsrail'in yerinde olsaydı İran petrol sahalarını vurmanın alternatiflerini düşüneceğini söylemişti. Bu seçenek küresel petrol fiyatlarını yükseltebilir. Biden geçen hafta da İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasını desteklemeyeceğini söylemişti.

Üst düzey bir İranlı yetkili, Tahran'ın Körfez Arap ülkelerine hava sahalarını ya da askeri üslerini İran'a karşı kullanmalarına izin vermelerinin “kabul edilemez” olacağını söylediğini ve böyle bir hareketin karşılık bulacağı uyarısında bulunduğunu söyledi.
Netanyahu dün yaptığı açıklamada İsrail hava saldırılarında Hizbullah'ın öldürülen lideri Seyid Hasan Nasrallah'ın iki halefinin öldürüldüğünü söyledi.

Netanyahu isim vermedi ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Nasrallah'ın yerine geçmesi beklenen Haşim Seyfeddin'in muhtemelen “ortadan kaldırıldığını” söyledi. Netanyahu'nun bahsettiği diğer kişinin kim olduğu açık değildi.

Seyfeddin'den, İsrail'in geçen hafta düzenlediği büyük hava saldırısından bu yana haber alınamıyor. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçakları geçen hafta Hizbullah'ın istihbarat merkezini bombaladığında İsrail'in Seyfeddin'in orada olduğunu bildiğini söyledi. Hagari, “Seyfeddin'in durumu kontrol ediliyor ve öğrendiğimizde kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

Hizbullah'ın lider yardımcısı Naim Kasım dün yaptığı açıklamada, İsrail'in artan askeri baskısının acı verici darbelerine rağmen grubun yeteneklerinin sağlam olduğunu söyledi.

Kasım, Hizbullah'ın Lübnan Meclis Başkanı'nın ateşkes sağlama çabalarını desteklediğini söyledi. Kasım, sık sık tekrarladığı bir şartı, yani Hizbullah'ın ateşkesi kabul etmeden önce Gazze'de ayrı bir ateşkese varılması gerektiğini dikkat çekici bir şekilde atladı. Netanyahu'nun ofisi Kasım'ın açıklamaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Washington'da verdiği bir brifingde Hizbullah'ın “ağız değiştirdiğini ve ateşkes istediğini” çünkü örgütün savaş alanında “geri planda kaldığını ve hırpalandığını” söyledi.

İlgili Haberler İsrail Savunma Bakanı Gallant: “Nasrallah'ın yerine geçecek kişi de muhtemelen öldürüldü”