İsrail Savunma Bakanı Gallant: “Nasrallah'ın yerine geçecek kişi de muhtemelen öldürüldü”

8 Ekim 2024 - Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan bir uçak havalanırken Beyrut'un güney banliyölerinden dumanlar yükseldiği görülüyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Salı günü yaptığı açıklamada, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi planlanan kişinin de muhtemelen ortadan kaldırıldığının görüldüğünü söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Gallant, “Hizbullah başı olmayan bir örgüt. Nasrallah ortadan kaldırıldı, muhtemelen onun yerine geçecek kişi de ortadan kaldırıldı. Karar verecek, harekete geçecek kimse yok” dedi.

Hizbullah'ın üst düzey yetkililerinden Haşim Safiyeddin'in Hizbullah lideri olarak Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi bekleniyordu.

Nasrallah'ın muhtemel halefi olarak görülen Hizbullah'ın üst düzey ismi Haşim Safiyeddin'den İsrail'in geçen hafta düzenlediği hava saldırısından bu yana haber alınamıyor.

Nasrallah'ın öldürülmesinden bu yana Hizbullah'ı genel sekreter yardımcısı Naim Kasım ile birlikte yöneten Safiyeddin'nin, henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, resmi olarak bir sonraki genel sekreter olarak seçilmesi bekleniyordu.

Öte yandan Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın geçici liderliğine getirilen Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, bugün televizyonda yaptığı konuşmada, ateşkes girişimlerini desteklediğini söyledi. Kasım ayrıca yeni bir genel sekreter seçecekleri ve seçildikten sonra bunu duyuracağını belirtti.

İsrail’in Lübnan'da hedef almaya devam ettiği ve İran’ın desteklediği Hizbullah, böylelikle müzakere edilmiş bir ateşkese açık olduğunun sinyalini verdi.

Kasım ilk kez, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmaların durdurulması için Gazze'deki savaşın sona ermesinin bir ön koşul olduğundan bahsetmedi.

Naim Kasım, Hizbullah'ın ve müttefiki olan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin son haftalarda İsrail'in kara saldırıları ve üst düzey Hizbullah liderlerinin öldürülmesiyle tırmanan çatışmaların durdurulmasını sağlamaya yönelik girişimlerini desteklediğini kaydetti.

Kasım, televizyonda yayınlanan 30 dakikalık konuşmasında, “Berri tarafından ateşkes adı altında yürütülen siyasi faaliyeti destekliyoruz” dedi.

Hizbullah'ın Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı sırasında Filistinliler'i desteklemek için savaştığını ve orada ateşkes olmadan durmayacağını söylediği bir yılın ardından bunun herhangi bir tutum değişikliğine işaret edip etmediği henüz netlik kazanmış değil.

8 Ekim 2024 - Hizbullah'ın El Manar televizyonundan alınan bir görüntüde örgütün geçici lideri Naim Kasım, konuşmasını yaparken görülüyor. Kasım, konuşmasında, Lübnanlı militan grubun İsrail ile ateşkes çabalarını desteklediğini söyledi.

Bilinmeyen bir yerde, perdelerin önünde konuşan Kasım, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın kimin önce ağlayacağına ilişkin bir savaş olduğunu ve Hizbullah'ın önce ağlamayacağını söyledi.

İsrail'den gelen “acı verici darbelere” rağmen grubun becerilerinin sağlam olduğunu belirten Kasım, “Onları vuruyoruz. Canlarını yakıyoruz ve süreyi uzatacağız. Onlarca şehir, direnişin füzelerinin menzili içinde. Sizi temin ederiz ki kabiliyetlerimiz gayet iyi” dedi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden 11 gün sonra konuşan Kasım, İsrail'in bir hafta önce güney Lübnan'da başlayan kara çatışmalarından sonra henüz ilerleme kaydetmediğini söyledi.

“Her halükarda ateşkes konusu şekillendikten ve diplomasi bunu başardıktan sonra diğer tüm ayrıntılar tartışılabilir ve kararlar alınabilir” diyen Kasım, “Eğer düşman (İsrail) savaşa devam ederse, o zaman kararı savaş alanı verecek” şeklinde konuştu.

Bir yıl önce Hamas'ın İsrail'in güneyine saldırmasıyla tetiklenen bölgesel gerilim, İsrail'in Lübnan üzerinde karadan ve havadan düzenlediği bir dizi operasyona ve İran'ın İsrail askeri tesislerine doğrudan saldırılarına dönüştü.

İlgili Haberler Hamas’ın 7 Ekim saldırısı ve Gazze savaşı Ortadoğu’daki dinamikleri bir yılda nasıl değiştirdi?

İran'dan uyarı

İran ise bugün İsrail'i, ülkesine yönelik herhangi bir saldırıya karşı uyardı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, ülkesinin altyapısına yönelik herhangi bir saldırıya misliyle karşılık vereceklerini söyledi ve İsrail'i ülkesine yönelik saldırılara karşı uyardı.

Arakçı Salı gününden itibaren Suudi Arabistan ve Ortadoğu'daki diğer ülkeleri ziyaret edecek. Arakçı, devlet medyasında yayınlanan bir videoda ziyaretinin amacının “Siyonist rejimin Gazze'de işlediği suçların devamı olarak Lübnan'da işlediği utanmaz suçları önlemenin” yollarını ele almak olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, Körfez Arap ülkelerinin Tahran'a çatışmada tarafsız oldukları konusunda güvence vermeye çalıştıklarını kaydetti.

İsrail Lübnan'ın güneybatısında kara operasyonu başlattı

Sahada ise İsrail'in Lübnan'daki operasyon alanı genişliyor. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneybatısında kara operasyonu başlattığını açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneybatısına bugün “sınırlı, yerelleştirilmiş, hedefli operasyonlar” başlatıldığı kaydedildi. İsrail, benzer operasyonları ülkenin güneydoğusunda da yapmıştı.

İsrail ordusu dün gece saatlerinde Beyrut'un güney banliyölerini vurarak, Hizbullah'ın bütçe ve lojistikten sorumlu üst düzey yetkilisi Süheyl Hüseyin'i öldürdüğünü bildirdi.

Hüseyin’in ölümü doğrulanırsa İsrail, Hizbullah ve bir yıldır Gazze'de İsrail'e karşı savaşan müttefiki Hamas'ın lider ve komutanlarına yönelik bir suikast daha gerçekleştirmiş olacak. İsrail geçen ay, Beyrut'un güney banliyölerinde düzenlediği bir hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmüştü.

İlgili Haberler “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”

Öte yandan Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Komiseri Josep Borrell Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Lübnan'daki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek ateşkes çağrısında bulundu. Borrell, Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Dünya Gıda Programı'nden bir yetkili de Lübnan'ın gıda arzına ilişkin endişelerini dile getirerek ülkenin güneyinde binlerce hektar tarım arazisinin yandığını ya da terk edildiğini söyledi.

Cenevre'de düzenlenen basın brifinginde konuşan Dünya Gıda Programı Lübnan Ülke Direktörü Matthew Hollingworth, “Tarım açısından, gıda üretimi açısından, Lübnan'ın kendi kendini beslemeye devam edebilmesi konusunda olağanüstü bir endişe var” dedi. Hollingworth, hasadın yapılamayacağını çünkü ürünlerin tarlalarda çürüdüğünü sözlerine ekledi.

Beyrut'taki Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Ian Clarke da aynı brifingde Lübnan'ın yerinden edilmiş nüfusu arasında hastalık salgını riskinin çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü ve BM'nin ülkedeki barışı koruma misyonunun başkanı ise bugün yaptıkları açıklamada, Hizbullah ve İsrail arasında ateş teatisinin başlamasından bu yana geçen bir yıl içinde defalarca yaptıkları itidal çağrılarının “dikkate alınmadığını” söyledi.

Ortak açıklamada, “Bir yıl sonra bugün, neredeyse her gün yaşanan ateş teatisi, insani etkisi felaketten başka bir şey olmayan amansız bir askeri kampanyaya dönüştü” denildi.

Tansiyon yüksek

Your browser doesn’t support HTML5

Lübnan’da evlerinden olanlara insani yardım gönderilmeye başlandı



İran ve İsrail arasındaki gerilim, yıllardır süren gölge savaşın ve suikastların doğrudan çatışmalara dönüşmesinin ardından tırmanıyor.

İsrail, Tahran'ın geçen hafta İsrail'in Lübnan'daki askeri harekatına karşılık olarak gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına yanıt vermek için seçenekleri değerlendiriyor.

ABD haber sitesi Axios'un İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre İsrail’in, İran'ın petrol tesislerini vurma ihtimali bulunuyor.

Başkan Joe Biden geçen hafta, İsrail’in İran’ın petrol sahasını vurmasına olumlu bakmadıklarını ifade etti.

İsrail'in hava saldırıları Lübnan'da 1,2 milyon kişiyi yerinden etti. Hizbullah'ın bir yıl önce Hamas'la dayanışma içinde İsrail'e ateş açmaya başlamasından bu yana, çoğu son birkaç hafta içinde olmak üzere yaklaşık 2 bin Lübnanlı öldürüldü.

İsrail ordusu Lübnan'daki kara harekâtını yerel ve sınırlı olarak tanımlasa da geçen haftadan itibaren operasyon giderek genişledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) amacının Hizbullah savaşçılarının yerleştiği sınır bölgelerini temizlemek olduğunu, Lübnan'ın derinliklerine inmeyi planlamadığını söylüyor.

İlgili Haberler Ortadoğu 7 Ekim'in yıldönümünü giderek tırmanan savaşın gölgesinde geçirdi