Hint Okyanusu’ndaki Fransız takımadalarını kasırga vurdu: "Birkaç yüz, belki binlerce kişi ölmüş olabilir”

Kasırgada en az 11 kişinin öldüğü açıklandı; ancak adanın en üst düzey hükümet yetkilisi, can kaybının binleri bulabileceğini söyledi.

Hint Okyanusu'ndaki Fransız takımadaları Mayotte'u Chido Kasırgası vurdu. Adanın en üst düzey hükümet yetkilisi olan Vali Francois-Xavier Bieuville Pazar günü yerel bir yayın kuruluşuna verdiği demeçte, “Bence kesinlikle birkaç yüz kişi öldü. Can kaybı Belki bine, hatta birkaç bine çıkabilir” dedi.

Fransız meteoroloji servisine göre Chido saatte 220 kilometreyi aşan rüzgârlar getirerek en güçlü ikinci aşama olan kategori 4’te seyretti.

Cumartesi günü yaşanan tropikal kasırganın geniş çaplı yıkıma yol açtığı; kesin can kaybı sayısının belirlenmesinin ise son derece zor olduğu kaydedildi.

Fransa İçişleri Bakanlığı Pazar günü erken saatlerde Mayotte'ta en az 11 kişinin öldüğünü ve 250'den fazla kişinin yaralandığını doğruladı ancak bu sayının önemli ölçüde artmasının beklendiğini bildirdi.

Güneydoğu Hint Okyanusu'nda Afrika kıyılarındaki Mayotte, Fransa'nın en yoksul adası ve Avrupa Birliği'nin en yoksul bölgesi. Bieuville, en büyük yıkımın Mayotte'un büyük bölümünü oluşturan metal barakalar ve gecekondu mahallelerinde görüldüğünü söyledi.

Vali, şimdiye kadarki resmi ölü sayısına atıfta bulunarak, "gecekondu mahallelerinin görüntülerini gördüğünüzde bu rakam inandırıcı değil" dedi.

Chido, Cuma ve Cumartesi günleri güneydoğu Hint Okyanusu boyunca eserek yakınlardaki Komor ve Madagaskar adalarını da vurdu. Ardından Afrika kıtasında Mozambik'te karaya ulaştı.

Yetkililer, Mayotte'un doğrudan kasırga rotası üzerinde olduğunu ve büyük hasar aldığını belirtti. Yerel vali bunun Mayotte'u 90 yıldır vuran en kötü kasırga olduğunu söyledi.

Hint Okyanusu'ndaki Fransız takımadaları Mayotte'u Chido Kasırgası vurdu.

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau Cumartesi gecesi Paris'te yapılan acil bir toplantının ardından yaptığı açıklamada Mayotte'ta ölü sayısının “yüksek olacağından” korkulduğunu ve adanın harap olduğunu kaydetti.

Fransa’dan Mayotte'a hava ve deniz köprüsü

Mayotte, iki ana adaya yayılmış 300 binin biraz üzerinde bir nüfusa sahip.

Bazı bölgelerde metal baraka ve kulübelerden oluşan mahallelerin tamamı dümdüz olurken, bölge sakinleri çok sayıda ağacın kökünden söküldüğünü, teknelerin ters döndüğünü ya da battığını ve elektriklerin kesildiğini bildirdi.

Adanın kuzeyindeki Hamjago'da ikamet eden Chad Youyou, Facebook'ta köyünde ve çevresinde neredeyse her ağacın kökünden söküldüğü tarla ve tepelerde meydana gelen büyük hasarı gösteren videolar yayınladı; “Mayotte yok oldu; biz de yok olduk” dedi.

Fransa'dan ve yakındaki Fransız toprağı Reunion'dan kurtarma ekipleri ve itfaiyeciler gönderilirken, askeri uçak ve gemilerle de malzeme sevkiyatı yapıldı.

Havaalanının kontrol kulesinde meydana gelen hasar nedeniyle sadece askeri uçaklar bölgeye iniş yapabildi.

Reunion valisi Patrice Latron, yetkililerin Reunion'dan Mayotte'a bir hava ve deniz köprüsü kurmayı hedeflediğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde yaklaşık 800 kişilik kurtarma ekibinin daha gönderilmesi planlanırken, 80 tondan fazla malzeme de yola çıktı. Latron, önceliklerinin, adaya yeniden elektrik sağlama ve içme suyuna erişim olduğunu söyledi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, “halka yardım etmek ve olası yağmalamaları önlemek” için 1600 polis ve jandarmanın görevlendirildiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron durumu yakından takip ettiğini söylerken, Papa Francis Pazar günü Fransa'nın Akdeniz adası Korsika'yı ziyareti sırasında kasırga kurbanları için dua etti.

Kasırga Mozambik'in kuzeyini çarptı

Chido doğuya ve Mozambik'in kuzeyine doğru ilerlemeye devam ederken, daha iç kesimlerde yer alan Malavi ve Zimbabve sel nedeniyle, halkı tahliye etmek zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Mozambik'te Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Cabo Delgado eyaletinin selden ilk etkilenen bölge olduğunu ve birçok ev, okul ve sağlık tesisinin kısmen ya da tamamen yıkıldığını söyledi.

UNICEF Mozambik sözcüsü Guy Taylor, bölge halkının haftalarca okullardan ve sağlık tesislerinden mahrum kalma ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu ve Mozambikli yetkililerin toprak kayması tehlikesine karşı uyardığını söyledi.

Aralık ayından Mart ayına kadar olan dönem, Güneydoğu Hint Okyanusu'nda kasırga mevsimi ve Güney Afrika’yı da son yıllarda bir dizi güçlü kasırga vurdu.

2019'daki Idai Kasırgası Mozambik, Malavi ve Zimbabve'de 1300'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Freddy Kasırgası geçen yıl birçok ülkede 1000'den fazla can aldı.

Kasırgalar sel ve heyelan riski taşıyor ancak durgun su birikintileri daha sonra su yoluyla taşınan koleranın yanısıra deng humması ve sıtma gibi ölümcül salgınlara yol açabiliyor.