Her Üç Yetişkinden Birinde Yüksek Tansiyon Var

Your browser doesn’t support HTML5

Yüksek tansiyon, sağlık için son derece tehlikeli olsa da, hakkında bilgi sahibi olanların sayısı oldukça az. Asya ve Afrika’daki bazı ülkelerde çok büyük bir kamu sağlığı sorunu haline gelen yüksek tansiyonu teşhis etmekse kolay değil
Senegal’in Dakar plajında akşam saatlerinde kumsal, egzersiz yapanlarla dolu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 20 yaş üzerindeki her sekiz Senegalli kadından biri obez ve yüksek tansiyon gibi obeziteye bağlı rahatsızlıklardan şikayetçi.

Mamaty Ndiaye, ailesinin daha aktif bir hayat tarzına sahip olması için çabalıyor: “Ailemde şeker hastalığı ve yüksek tansiyon var. Yürüyüşe çıkıp egzersiz yapmalarını tavsiye ediyorum.”

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında her üç yetişkinden birinde yüksek tansiyon olduğunu bildiriyor. Bazı Afrika ülkelerinde bu oran %40’a kadar çıkıyor.

Londra’daki Imperial College Küresel Çevre Sağlığı Bölümü Başkanı Profesör Macit Ezzati: “Tuz, yüksek tansiyona neden olan en önemli etken. Tuz tüketimi, kültür ve coğrafyaya bağlı olarak değişiyor. Gelir düzeyi yüksek birçok ülke, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardaki tuz oranını düşürmeyi başardı.”

Ezzati, yüksek tansiyonun toplumlara büyük yük olduğu görüşünde: “Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor, özellikle Asya’da çok sık rastlanan inme vakalarında rol oynuyor.”

Ücra bölgelerde en büyük sorun, sağlık hizmetlerine erişim.

Bu nedenle bir grup tıp uzmanı, güneş enerjisiyle çalışan bir tansiyon aleti geliştirdi. Cihazın tasarımcılarından biri de Londra’daki Kings College’den kadın-doğum profesörü Andrew Shennan: “Tanzanya, Zambia ve Zimbabwe’deki kırsal kesimlerde tansiyon aleti bulunmayan kliniklere bu cihazı verdik. Halkın bu cihazı kullanıp kullanmadığını, merkezi hastanelere daha iyi sağlık hizmeti için başvurmalarını sağlayıp sağlamayacağını görmek istedik. Sonuç, tam arzu ettiğimiz gibi oldu.”

Tansiyon aleti oldukça ucuz.

Andrew Shennan, “Yaklaşık 26 dolara satmayı planladığımız tansiyon aleti, yoğun bakımda kullandığım 15 bin dolarlık makinelerle aynı hassasiyete sahip” diyor.

Togo da yüksek tansiyonla mücadele ediyor. Lomé Üniversitesi Hastanesi’nden kardiyolog Edem Goeh-Akue: “Damarlardaki yüksek kan basıncı sessiz bir katildir. Bu konuda çok sık konuşmayız ama öldürücü bir hastalıktır, hatta AIDS’ten daha çok can aldığını söyleyebiliriz.”

Dünya Sağlık Örgütü, insanların, en öldürücü hastalıklardan biri olan yüksek tansiyon hakkında daha çok bilinçlenmesi için çabalıyor.