Helene Kasırgası Florida ve Georgia'yı vurdu: En az 4 kişi hayatını kaybetti

  • VOA
    Associated Press

ABD'de Florida ve Georgia eyaletlerini etkileyen Helene Kasırgası'nda en az dört kişi hayatını kaybetti. Kasırga sebebiyle 3 milyondan fazla ev ve iş yeri elektriksiz kaldı, 27 Eylül 2024.

ABD'de Florida ve Georgia eyaletlerini etkileyen Helene Kasırgası'nda en az dört kişi hayatını kaybetti. Kasırga sebebiyle 3 milyondan fazla ev ve iş yeri elektriksiz kaldı.

Dördüncü kategoride fırtına olarak dün gece saatlerinde Florida'da karaya ulaşan kasırgada limanlardaki tekneler ters döndü, ağaçlar yıkıldı ve çok sayıda araç su içinde mahsur kaldı.

Florida Valisi Ron DeSantis bir sürücünün hayatını kaybettiğini doğruladı ve can kaybının artabileceği uyarısında bulundu.

Georgia Valisi Brian Kemp de sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada Wheeler County'de iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Yerel medyada yer alan haberlere göre Blackshear'da da bir itfaiye görevlisi aracının üzerine ağacın devrilmesi üzerine hayatını kaybetti.

Kasırga yüzünden Florida, Georgia, Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinde dört milyon ev ve iş yeri elektriksiz kaldı.

Saatte 225 kilometre hızla Florida'yı vuran Helene Kasırgası Georgia eyaletine doğru ilerleken güç kaybederek tropik fırtına kategorisine geriledi. Youtuber Mark Peyton Florida'ya kasırga ulaşmadan önce kıyıda elinde ABD bayrağıyla poz verirken görülüyor, 26 Eylül 2024.

Saatte 225 kilometre hızla Florida'yı vuran Helene Kasırgası Cuma sabah saatlerinde Georgia eyaletine doğru ilerleken güç kaybederek tropik fırtına kategorisine geriledi.

Florida'da kasırganın yol açtığı hasarın boyutu sabah saatlerinde ortaya çıktı. Tampa'da acil durum personeli 78 kişiyi sel suyundan kurtardı.

Kasırga Florida'ya ulaşmadan önce bölge yetkilileri vatandaşlara tahliye emrinin dikkate alınması çağrısında bulunmuştu.

Ancak bölge sakinlerinin bazıları evlerinde kalmayı tercih etti.

Taylor County'de Şerif sosyal medyadan paylaştığı mesajda kalmayı tercih eden vatandaşların, gerektiğinde ailelerine bildirimde bulunabilmesi için, isim ve doğum tarihlerini kollarına yazmaları çağrısında bulundu.

Helene Kasırgası, özellikle Florida'nın Big Bend bölgesini olumsuz etkiliyor.

Hava tahminlere göre kasırga gece boyunca ve sabaha kadar kuzey ve orta Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina'da devam ederek, Cuma günü ilerleyen saatlerde Virginia’yı da etkisi altına alacak.

Florida sakinlerine kasırgaya karşı gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuluyor.

Olağanüstü hal ilan edildi

Florida Valisi Ron DeSantis, Miami-Dade de dahil olmak üzere Florida'nın 67 ilçesinin neredeyse tamamı için olağanüstü hal ilan etti. Arama kurtarma personeli de dahil binlerce kişi görevlendirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın fırtına hakkında bilgilendirildiği ve yönetiminin Florida ve Helene'in yolundaki diğer eyaletlere daha fazla yardım sağlamaya hazır olduğu belirtildi.

Helene, 1 Haziran'da başlayan Atlantik kasırga sezonunun sekizinci fırtınası. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, rekor düzeyde sıcak okyanus sıcaklıkları nedeniyle bu yıl ortalamanın üzerinde bir kasırga sezonu öngörüyor.

İlgili Haberler Kategori 1 şiddetiyle Teksas’ı vuran Beryl Kasırgası iki milyon konut ve işyerinde elektrik kesintisine yol açtı