Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığı nedeniyle Irak ve Türkiye arasında başlayan kriz, karşılıklı açıklamalar ve restleşmelerle büyüyor. Türkiye ve Irak yönetimi arasında yaşanan Başika gerilimi, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’in yaptığı açıklamalarla daha da tırmandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Amerika’nın konuyla ilgili görüşünü "Tüm komşuları Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak'ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller," sözleriyle ifade etti.
Peki, ABD neden böyle bir açıklama yapma gereği duydu? Musul operasyonunda başarı nasıl sağlanabilir? Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye, koalisyon güçlerinin bir üyesi olarak IŞİD’e karşı ortak bir mücadele içerisinde fakat Türkiye’nin son birkaç yıldır eleştirildiği nokta acaba Türkiye IŞİD’le mi, yoksa PKK ile mücadelesi kapsamında bölgedeki Kürt unsurlarla mı savaşıyor?”
Batı dünyasının bunu çok net olarak göremediğine değinen Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, özellikle “ABD’nin eleştirisinin, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele sürecinde durumu fırsata çevirerek oradaki Kürt unsurlarla da mücadelesini derinleştirmek istemesi,” olduğunu belirtti.
En son ABD’nin, Türkiye’nin Başika’daki varlığına yönelik olarak yaptığı çıkışta, “Türkiye, bölgede koalisyon güçleri olarak bulunmuyor” şeklindeki açıklaması aslında bu eleştiriyi içeriyor diyen Sokullu, “ABD’ye göre Türkiye, Başika’da koalisyon güçlerinin IŞİD’le mücadele sürecinde bir parça olarak mücadele etmiyor,” diyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu’ya göre “Türkiye’nin bölgedeki varlığı, ABD ve koalisyon güçleri açısından özellikle Başika Kampı, Musul ve Erbil hattı açısından oldukça önemli çünkü Musul’un geri alınmasında Türkiye’nin bölgedeki askeri ağırlığı ve istihbarat paylaşımı ‘olmazsa olmaz’ bir unsur. O yüzden ABD yönetiminin, Türkiye’yi bertaraf edecek şekilde bir tutum benimsemesi IŞİD’le mücadeleye büyük bir zarar verecek.”
Musul’un IŞİD’in elinden alınması için yapılması gereken en önemli şeyin koalisyon güçlerinin, ABD ve Türkiye’nin ortak hareket etmesi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer IŞİD’den kurtulmak isteniyorsa ve hedef IŞİD’le mücadeleyse koalisyon güçleri Musul’da Türkiye’ye destek vermelidir. Türkiye de, hedefinin Musul’a yerleşmek olmadığını, hedefinin IŞİD’le mücadele etmek olduğunu açıkça belirtmelidir. Çünkü ortada ortak bir güvenlik çıkarı var.”
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sokullu, Musul operasyonunda başarının, Kürt yönetimi, Amerika, koalisyon güçleri, Türkiye ve Rusya’nın koordinasyon içinde olmasıyla mümkün olabileceğini savunuyor.