Hayvan hakları savunucuları, Ağustos ayında yürürlüğe giren ve “sokak köpeklerinin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmeden” yasayı protesto etmek için Türkiye’nin birçok ilinde sokağa çıktı.
Your browser doesn’t support HTML5
İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyen hayvanseverler, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sokak hayvanlarının öldürüldüğü uygulamalara tepki gösterdi. Hayvanseverler başlangıçta yasayı uygulamayacaklarını açıklayan muhalif belediyelerin de aralarında olduğu birçok belediyenin hayvanları toplayarak uyuttuğuna dair ihbarlar aldıklarını açıkladı.
Hayvan hakları örgütlerinin oluşturduğu İzmir Yaşam Hakları Savunucuları tarafından düzenlenen eylemde, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi istendi.
“AKP, belediyelere uygulatamadığı kısırlaştırma seferberliğinin faturasını hayvanlara kesmeye çalışıyor”
Haziran ayında birçok ilde düzenlenen kitlesel eylemlerin ardından Ankara ve İstanbul’un yanı sıra İzmir’de de bir kez daha sokağa inen hayvanseverler, Gündoğdu Meydanı’nda yasaya karşı miting düzenledi. Eyleme katılanlar “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin”, “AYM yasayı hemen iptal et”, “Hayvanları da sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “AKP elini hayvanlardan çek” sloganları attı.
Mitingde Yaşam Hakları Savunucuları adına basın açıklamasını Kaan Gencer ve Pınar Alp Asil okudu. Açıklamada, sokaklardaki mevcut köpek nüfusunun artmasının, Hayvanları Koruma Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden bu yana iktidarın sorumluluklarını yerine getirmemesinin bir sonucu olduğu kaydedildi. Basın açıklamasını okuyan Kaan Gencer, şunları belirtti:
“Şayet AKP, 2004 yılında kendi çıkardığı kanundaki ‘kısırlaştır-aşıla-yerine bırak’ modelini uygulasaydı, üretim ve ticareti yasaklasaydı, barınak diyerek güzelledikleri ölüm kampları inşa etmek yerine kısırlaştırma seferberliği ilan etseydi, birkaç sene içerisinde yüksek popülasyon azalabilirdi. Devasa petshop fuarlarıyla, üreticiler ve yetiştiricilerle hayvan rantını sürdürmeyi durdursaydı, 4 yıl içerisinde yurtdışından nesneymiş gibi 3 milyon köpek satın almasaydı, bu sistemde dönen paradan vazgeçebilseydi yüksek popülasyon azalırdı. AKP kendi sorumluluğunu yerine getirmediği gibi, şimdi artan hayvan popülasyonundan dem vuruyor ve belediyelere uygulatamadığı kısırlaştırma seferberliğinin faturasını, hayvanlara kesmeye çalışıyor.”
Muhalif belediyelere yasayı uygulamama çağrısı
Yasanın hayata geçirilmemesi için muhalif belediyelere çağrıda bulunan Pınar Alp Asil ise “Bu yasanın iktidar ve ortakları tarafından en cazip tarafı, 31 Mart seçimlerinden sonra yerel yönetimlerin çoğunun muhalefet belediyelerine dönüşmesidir. Belediyeler katliam yasasına uymadıkları takdirde kayyum da dahil olmak üzere bir dizi yaptırım devreye giriyor. Şayet belediyeler katliam yasasını şu ya da bu oranda uygularsa ezici çoğunluğu yasa karşıtı olan halk, belediyelerle karşı karşıya gelecek ve böylece toplumsal bir huzursuzluk yaratılmış olacak” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’e ve CHP’li yerel yöneticilere seslenen Asil, şu ifadeleri kullandı:
“Birkaç onurlu vekilimizin ve hayvansever siyasetçinin dışında, katliam yasasına dair bizim uzun mücadelemiz sonrasında ‘bu yasayı hiçbir belediyemiz uygulamayacak’ diyenlere sesleniyoruz. Halk, katliam yasasına karşı kararlılığı ve mücadelesi ancak gerçekten vadedildiği gibi yasa uygulanmazsa iktidarın tüm baskılarına rağmen bu kanlı yasanın karşısında durdukları sürece onlarla beraber olacaktır. İktidarın bayrağını sallamaya hevesli, hayvanlara tecridi ve ölümü reva gören iktidar ya da muhalif bu belediyeler halkın öfkesinden payına düşeni alacaktır.”
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından muhalif partili belediyelerden yasada sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören düzenlemelere uymayacaklarına yönelik ardı sıra açıklamalar gelmişti. VOA Türkçe'ye konuşan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de mevcut barınakların yetersizliği nedeniyle köpekleri hemen toplamayacaklarını ve şimdilik sokaklardaki kısırlaştırma çalıştırmalarına hız vereceklerini söylemişti.
“Her gün toplama ve şiddet ihbarları geliyor”
Basın açıklamasını okuyan Asil, yasanın tartışılmaya başlandığı günden beri aralarında CHP’li belediyelerin de olduğu birçok ilden toplama ve şiddet ihbarları aldıklarını söyleyerek, “Ankara Altındağ Belediyesi, yasa meclisten geçer geçmez barınaktaki hayvanları öldürerek çukurlara gömdü” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nden yasanın iptalini isteyen Asil, “İnsanlara tanınan ve ölüm hakkı olarak niteleyebileceğimiz, rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının, rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını biliyoruz. Hayvanlar yaşamak istiyor. Veterinerleri de hayvanları öldürmeye zorlamanın, mesleğinin doğasına, meslek kurallarına ve mevzuatına aykırı olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından miting İlkay Akkaya ve Geniş Merdiven grubunun verdiği konserle sona erdi.
Taraflar ne diyor?
Sokak köpeklerinin barınaklara toplanması konusunda belediyelere sorumluluk getiren yasa, köpeklerin öldürülmesine de imkan tanıdığı gerekçesiyle hayvanseverlerden tepki çekiyor.
Mevcut yasadaki “yakala-kısırlaştır-sal” yönteminin yerine “yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir” yöntemine geçilirken, toplanan köpeklere Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki hükümlere göre “ötanazi yapılmasının” da yolu açık bırakılıyor.
Yasaya karşı çıkan hayvanseverler, barınakların kapasite yetersizliği ve kötü bakım koşulları yüzünden yasanın fiilen uygulanamayacağını, köpeklerin doğrudan ölüme mahkum edileceğini savunuyor, ayrıca doğal hayatın parçası olarak gördükleri hayvanların, kısırlaştırılarak sokaklarda yaşatılmasını istiyor.
Sokaklardaki köpek nüfusunun kontrol altına alınmasının tek yolunun yeni düzenlemeden geçtiğini düşünen kesimler ise köpek nüfusunun kontrolden çıkmasıyla ağır yaralanma, ölüm ve kuduz hastalığı vakalarının anormal derecede arttığını ileri sürerek, yasanın “ötanaziyi” zorunlu tutmadığını ve belediyelerin barınaklarda köpekleri iyi koşullarda barındırabileceğini söylüyor.
İlgili Haberler Hayvanseverler iktidara İstanbul’dan çağrı yaptı: “Katliam yasasını geri çek”