Hawaii yanmaya devam ediyor

Maui adasındaki yangınlar halen devam ediyor.

Hawaii’nin Maui adasındaki yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 80 kişiye yükseldi. Yetkililer ölü sayısının daha da artabileceğini belirtiyorlar. Yangında binden fazla bina küle dönerken on binlerce kişi de evsiz kaldı.


Yanmış alanlarda cansız bedenlerin bulunması için çalışmalar sürüyor. Bunun için bölgeye gönderilen eğitimli köpekler de kullanılıyor. Bine yakın kişiyle ilgili yakınları sosyal medyada kayıp ilan yayımlamış durumda.


Adanın Lahaina şehrinde yangının hemen hemen tamamen kontrol altına alındığı açıklanırken diğer iki alanda devam eden yangınlardan birinin yüzde 50 diğerinin de yüzde 80 oranında kontrol altına alındığı belirtildi.

Erken uyarı tartışması

Öte yandan yangınla birlikte devam eden bir tartışmada halkın yaklaşan yangınla ilgili uyarılıp uyarılmadığı. Adada doğal afetlerle ilgili bir uyarı sistemi olduğu ancak bunun yangın yerleşim yerine yaklaşırken kullanılmadığı iddia ediliyor.

Lahaina şehrinde binden fazla bina tamamen yandı.

Hawaii Valisi Josh Green konuyla ilgili olarak medyaya yaptığı değerlendirmede konunun detaylı olarak araştırılması talimatını verdiğini söyledi.

Maui Adası İtfaiye Şefi Bradford Ventura, yangının çok büyük hızla yayıldığını ve iletişim hatlarına da zarar verdiğini bu nedenle çalışanlar acil durum yönetimiyle iletişim kurmak konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.


Yangın Lahaina şehrinin yaklaşık 56 km uzağındaki Kula kasabasında Salı gecesi başladı ve güçlü rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı. Lahaina sakinleri de yangının başlamasından yaklaşık 5 saat sonra elektriklerin kesildiğini söylüyorlar.

İlgili Haberler Tropik Hawaii'nin Maui adası neden kuraklık yüzünden yanıyor?

Yangın 1960 yılında bölgede 61 kişinin öldüğü yangın felaketinden bu yana görülen en büyük yangın olarak kayda geçti. Yangın devam ederken yetkililer bölgeden tahliyelerin de sürdüğünü belirtiyor. Adada bulunan kişilerin de dumandan etkilenmemeleri için uygun maskeler kullanması konusunda uyarılar yapılıyor.