6 Şubat depremlerinin yıldönümünde binlerce Hataylı, depremde kaybettiği yakınlarını Antakya’da sessiz bir yürüyüşle andı. Saat 04.17'de Asi Nehri'ne karanfil ve reyhan bırakan depremzedeler, anma toplantısına katılan siyasetçileri sloganlarla protesto etti.
Resmi törene Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 31 Mart yerel seçimleri için tekrar aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Resmi yetkililer, “Sorumlu kamu görevlileri yargılansın”, “Adalet istiyoruz, alacağız”, “Sesimizi duyan var mı”, "Hükümet istifa", "Hakkımızı helal etmiyoruz" sloganları ve pankartlarıyla protesto edildi. Törendeki kalabalık, Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yargılanmasını da talep etti.
VOA Türkçe'ye konuşan depremzede Esmahan Fahracı, anma etkinliğine müdahale edilmesinden yakınarak, “Acımızı yaşatmadılar bize. Buraya sadece siyaset yapmaya gelmişler. Bizim anmamız farklı bir şekilde sürecekti. Onların katılmasıyla farklı bir yere gitti. Kendi anmamızda bize birşey yaptırmadılar" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
İsmini vermek istemeyen bir depremzede de, “Benim depremde çocuklarım öldü, onun için buradayım. Sesimizi duyan olmadı, Hatay’a depremin dördüncü günü geldiler kurtarma yapmaya. Ama bakın bugün nasıl da gösteri yapıyorlar” dedi.
Özgür Utku Atılgan da, deprem sonrasında ulaşamadıkları Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin anmaya gelmesini eleştirerek, “AFAD bugün gelmiş, kendilerine teşekkür ederiz ama kurtaracakları kimse kalmadı. Hatay yok oldu, şehrimizi kaybettik, bütün insanlarımızı kaybettik. Ben annemle kardeşimi kaybettim. Kimsem kalmadı, kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı" diye konuştu.
VOA mikrofonuna konuşan, ismini vermek istemeyen bir başka depremzede ise, “Bugün buraya herkes acısını yaşamaya geldi ama bize şu anda öfkeden başka bir şey kalmadı. Hiçbir yardım eli uzatmadıkları, hiçbir yeri düzeltmedikleri halde herşeyi kendileri yapmış gibi davranıyorlar. İçimizdeki acı daha büyük bir öfkeye dönüştü” dedi.
Depremzede Sinan Mayadalı da Hatay’da yalnız bırakıldıklarını dile getirerek, “Depremin üzerinden bir yıl geçti, yıkılan evler kaldırıldı. Şu an dümdüz bir Hatay, dümdüz bir Antakya ve çamur var. Gelecekten de bir şey beklemiyoruz böyle bir ortamda. Ölüme terk edildik, yaşamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Antakya’daki törenin ardından Hataylılar, yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek üzere Deprem Şehitliği’ne gitti.
Anmadaki protestoya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bugün bir paylaşımda bulundu.
Koca, "Depremde kaybettiğimiz canların saygıyla anılmasından, hatıralarının yad edilmesinden, sessizlik içinde ruhlarına fatihalar okunmasından, dualar edilmesinden rahatsız olan mı var? Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil" diye yazdı.
6 Şubat depremlerinde Hatay'da resmi verilere göre, 24 bin 147 kişi hayatını kaybederken, 80 bin 323 bina depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
VOA Türkçe'ye geçen hafta konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı depremden sonra Hatay’dan ayrılan 563 bin 751 kişiden 434 bin 216’sının geri döndüğünü söylemişti.
İlgili Haberler Depremin birinci yılında Hatay: “Toplam ölü sayısının yarısı Hatay’dan”Yıkık Antakya Rum Ortodoks Kilisesi’nin bahçesinde, depremde ölenler anısına ayin
Your browser doesn’t support HTML5
Hataylı Rum Ortodokslar, depremde yıkılan Antakya Aziz Petrus Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi’nin bahçesinde, 6 Şubat 2023 depremlerinde ölenlerin anısına ayin düzenledi.
Kentteki diğer Hıristiyan cemaatlerinin de katıldığı ayin, Şam’dan gelen Patrik Vekili Arsenyos Dahdal tarafından icra edildi.
Anma sonrası VOA Türkçe’ye konuşan kilise cemaatinden Edip George Çalışkan, sürekli geldikleri tarihi kiliseyi yıkık görmenin çok üzücü olduğunu ifade etti ve “Cemaatimizden 41 kişiyi kaybettik. Acımız çok büyük. 1833’te inşa edilen kilise 1872’deki depremde yıkılmış. O tarihte tekrar inşa edilen kilise, 6 Şubat depreminde ikinci kez yıkıldı” dedi.