İSTANBUL —
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Hatay’da yaptığı araştırmada, insanların yaşam alanlarından alınan 45 numuneden 16’sında asbest tespit edildiğini açıkladı.
6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay'da 2 ve 3 Eylül 2023 tarihlerinde asbest inceleme çalışması gerçekleştiren ÇMO’lu yetkililer, bölgede toz ve asbest maruziyet riskinin bu kadar büyük olmasının nedeninin, depremin yaşandığı tarihten bu yana, atık yönetim uygulamalarında yapılan hatalar olduğunu belirtti.
Çalışmada, Hatay Serinyol, Antakya, Samandağ, Yeşilköy ve Defne'de depolama alanlarından, bina enkazlarından, yerleşim alanlarından, faunadan, toprak yüzeyinden ve çalışma sırasında kullanılan aracın üzerinden toplam 45 adet katı ve toz numunesi alındığını söyleyen Çevre Mühendisi Utku Fırat, alınan numunelerin 16 adedinde asbest lifleri tespit edildiğine dikkat çekti.
Fırat, aynı zamanda numunelerin herhangi bir düzenli inceleme yapılmadan, tamamen insanların günlük hayatında sıkça rastladıkları yerlerden alındıklarına dikkat çekti. Fırat, “Bu, aslında bölgede düzenli asbest izlemesi yapılması durumunda çok daha büyük bir tehlikenin karşımıza çıkacağının kanıtıdır. İnsanların yaşadığı çadırların üzerinden aldığımız numunelerde bile asbest tespit ettik” ifadelerini kullandı.
Your browser doesn’t support HTML5