Harris ve Trump kritik eyaletlerde erken oy kullanacak seçmenleri çekmeye çalışıyor

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris ve eski başkan ve Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminin Demokrat adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Cumartesi günü seçim kampanyalarında Georgia'dan Pennsylvania'ya erken oy kullanmaya başlayan seçmenleri ikna etmeye çalıştı.

Harris ve Trump, en çekişmeli eyaletlerde başa baş giderken, seçime sadece yaklaşık iki hafta kala gün kala pek çok Amerikalı posta yoluyla ya da bizzat sandığa giderek erken oy kullanmaya başlamış durumda.

Cumartesi günü Harris, Michigan doğumlu rapçi Lizzo ile birlikte erken oy verme işleminin ilk günü için Michigan eyaletinin Detroit kentinde bir oy kullanma etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Harris daha sonra da şu anda bir turnede olan pop şarkıcısı Usher ile birlikte bir miting için Georgia'nın Atlanta kentine gidecek. Georgia'da erken oy verme işlemi bu hafta başladı.

Kamala Harris

Harris'in, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020'de bu iki eyalette elde ettiği zaferleri tekrarlayabilmesi için beyazların çoğunlukta olmadığı Detroit ve Atlanta kentleri ile çevrelerindeki banliyölerde güçlü bir sonuç alması gerekiyor.

Trump ise Cumartesi günü Pennsylvania’nın Latrobe kentinde bir miting düzenliyor. Eski başkan, yarışı başa baş gösteren kamuoyu yoklamalarında kendisi için daha iyi bir oy oranı olduğunu düşündüğü bu eyaletteki durumdan faydalanmaya çalıştı. Seçmenler, kritik eyaletler arasında seçim gününün kritik oyları olarak gösterilen ve 2024 yarışını değiştirebilecek olan Pennsylvania’da posta yoluyla oy kullanmaya başlamıştı.

Erken oy verme işlemi, eski Başkan Barack Obama'nın Harris için kampanya yürütmesi beklenen Nevada'da da Cumartesi günü başladı. Obama’nın Las Vegas’ta seçim çalışmasına katılması bekleniyor.

Hem Trump hem de Harris, Cuma gününü sıkı çekişmenin bulunduğu Michigan'da geçirerek göreve uygunlukları konusunda birbirleriyle atıştı. 78 yaşındaki Trump, 60 yaşındaki rakibi Harris'in, kampanyanın son günlerindeki tempodan yorulduğu yönündeki suçlamalarını reddetti.

Donald Trump

Trump, herhangi bir etkinliği iptal etmediğinde ısrar etti. Ancak organizatörlere göre, Trump’ın 22 Ekim'de Georgia eyaletinin Savannah kentinde katılmayı planladığı Amerika Ulusal Tüfek Derneği etkinliği iptal edildi.

“Yorgun bile değilim” diyen Trump, Harris'in sağlık kayıtlarını açıklaması yönündeki çağrılarını reddederek Harris'in bir bilişsel teste girmesi gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler ABD seçimlerinde kritik eyaletlerde erken oy kullanma başladı; Trump ve Harris kampanyalarını sürdürüyor