ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Lübnan’ın istifa eden başbakanı Saad el-Hariri’nin Riyad’da Suudiler tarafından zorla alıkonulduğuna dair “hiçbir işaretin” bulunmadığını söyledi.
Hariri geçen Cumartesi günü Suudi Arabistan’dayken Lübnan başbakanlığından istifa etme kararını açıklamıştı.
Tillerson, Pekin’den Vietnam’a gidişi sırasında uçakta beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir tarafından kendisine, Hariri’nin istifa kararını “kendi başına” aldığı yönünde güvence verdiğini aktardı. İki dışişleri bakanı geçen Salı günü konuşmuştu.
Tillerson, “Bildiğiniz gibi Hariri, Lübnan ve Suudi Arabistan çifte vatandaşı. Ailesi uzun bir süredir kendi isteğiyle Suudi Arabistan’da yaşıyor, dolayısıyla dışişleri bakanı bana bu kararın sadece Hariritarafından alınmış bir karar olduğu yönünde güvence verdi” diye konuştu.
Tillerson, Hariri’nin, istifasını resmi hale getirmek için “Lübnan’a geri dönmesi gerektiğini” böylece “Lübnan hükümetinin düzgün biçimde işleyeceğini” kaydetti.
Beyrut’taki hükümet yetkilileri, Hariri’nin Suudi Arabistan’da iradesi dışında tutulduğuna inandıklarını söylemişti. Bölgede derinleşen kriz, Lübnan’ı Suudi Arabistan ve İran arasındaki güç mücadelesinin ön saflarına sürüklemiş durumda.
Suudi Arabistan, Lübnan’da İran destekli Hizbullah’la yıllar süren siyasi ihtilaf sırasında Hariri ve müttefiklerini destekledi.
ABD, Hariri’nin istifasıyla ilgili durumu çok dikkatle takip ettiğini belirterek, diğer dışardaki taraflardan buna müdahil olmamalarını istedi.
Tillerson, “Bence hükümetin mevcut yapısı, Lübnan içerisinde nispeten sükunet ve barışı koruyabildi, dolayısıyla başarılı olmuş olan bu güç paylaşımı dengesini bozduğunuzda, bu durum, işlerin yön değiştirmesine yönelik potansiyel yaratıyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Tillerson yaptığı yazılı açıklamada da, diğer ülkeler ve grupları Lübnan’ı Ortadoğu’da daha büyük ölçekli bir vekalet savaşının aracı olarak kullanmamaları yönünde uyardı.
ABD’nin Lübnan’ın bağımsızlığı ve egemenliğine güçlü destek verdiğini vurgulayan Tillerson, “Lübnan devletinin meşru güvenlik güçleri dışında herhangi dış güçler, milisler ya da silahlı öğelerin Lübnan’da meşru hiçbir yeri ya da rolü yoktur” ifadesini kullandı.
Hariri Suudi Arabistan’dan istifa konuşmasında, İran ve Hizbullah’ı Arap ülkeleri arasında ihtilaf tohumları ekmekle suçlamıştı ve suikasta uğramaktan endişe ettiğini söylemişti. Hariri’nin eski başbakan olan babası da 2005’te bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.