Hamburg’da Önemli İkili Görüşmeler

Your browser doesn’t support HTML5

Almanya Başbakanı Angela Merkel akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya geldi. Türk tarafının isteği üzerine gerçekleştiği öğrenilen ve basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı son aylara damgasını vuran Türkiye-Almanya gerginliğinin gölgesinde yapıldı. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında Fethullah Gülen yapılanmasına üye Türk askerleriyle diplomatlara Almanya’da iltica hakkı tanınması, Alman tarafının Milli İstihbarat Teşkilatı’na yönelik suçlamaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere, AK Partili siyasetçilere Almanya’da vatandaşlara yönelik toplantılarda konuşma yasağı getirilmesi sonrasında gerilen ilişkilerin iki liderin görüşmesine de yansıdığı tahmin ediliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da görüşmede hazır bulundu. Bir saat süren toplantı sonrasında açıklama yapılmadı.

Merkel-Trump görüşmesi

Zirvenin belki de en önemli görüşmelerinden biri olarak nitelenen Angela Merkel- Başkan Donald Trump görüşmesi, ev sahibi Merkel’in kaldığı kentin simgesi Atlantic Kempinski Oteli’nde gerçekleşti. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump Hamburg'da Merkel'le Görüştü

Merkel-Trump görüşmesiyle ilgili Alman hükümetinden yapılan açıklamada, görüşmede Kuzey Kore, Ortadoğu’daki durum ve Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeler dahil bir dizi konunun ele alındığı kaydedildi.

Merkel’in Basın Sözcüsü Steffen Seibert’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar ve delegasyonlardan sızan bilgilere göre de Merkel, Başkan Trump’a zirve gündemine aldığı iklim değişikliği ve serbest ticaret konularına yaklaşımını açtı.

Alman başbakanın, Trump'ın iklim değişikliği konusundaki duruşunu da eleştirel olarak dillendirdiği ve diğer G-20 katılımcılarının Paris İklim Anlaşması'nın yaşama geçirilmesini arzuladıklarını, Trump‘ın atmosfere salınan karbon gazlarının sınırlanmasını öngören anlaşmadan çekilme kararının ardından iklim değişikliğiyle mücadelenin zor olacağını söylediği öğrenildi.

Ekonomik konuların da konuşulduğu, ayrıca Kuzey Kore’deki gelişmeler ve uluslararası terörizmle ilgili durumun da ele alındığı öğrenildi. Merkel’in Trump’la görüşmesinden sonra, gözler zirvenin en önemli buluşması olan Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeye çevrildi. Trump ve Putin’in ilk yüz yüze görüşmesinde, Suriye’deki son durum ve ABD liderliğinde Moskova’ya uygulanan ambargonun kalkmasının konuşulması bekleniyor. Başbakan Merkel, zirve öncesinde yaptığı bir açıklamada, “Benim rolüm Trump ve Putin arasında arabuluculuk değil, bunun yerine bu problemlere çözüm bulmaya katkıda bulunmak istiyorum” şeklinde konuştu. Trump-Putin buluşmasının Cuma günü Almanya saatiyle 16’da yapılması bekleniyor.

Hamburg’da protesto

Öte yandan G-20 Liderler Zirvesi'ne karşı "Welcome to Hell" sloganıyla kapitalizm karşıtı gruplar tarafından düzenlenen yürüyüş sırasında olaylar çıktı.

Your browser doesn’t support HTML5

G-20 Zirvesi Öncesi Hamburg Sokakları Karıştı

12 bin kişinin katıldığı gösterinin başında, aşırı solcu bir grubun yüzlerini kapatması üzerine, polis yürüyüşün yapılamayacağını duyurdu. Ardından göstericilerin polise taş ve şişe atması üzerine, güvenlik birimleri göstericileri tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttı.