Bazı yardım kuruluşlarının temsilcileri Washington’da düzenledikleri basın toplantısında Suriye’deki insani krizi değerlendirdi.
Oxfam Amerika’nın başkanı Raymond Offenheiser, Suriye’deki durumu ikinci dünya savaşından buyana yaşanan en büyük insani kriz olarak niteledi.
“4.5 milyon insan ülkeyi terketti, 6 milyondan fazlası ülke içinde bir yerden bir yere gitti, milyonlarcasının da yardıma ihtiyacı var” diyen Offenheiser, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerin yaşadıkları zorluklara ve bu ülkelerdeki suriyelilerin de karşılaştıklarına dikkat çekti.
Offenheiser, “2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan türkiye’de suriyeliler sosyal hizmetlerden faydalanıyor ama sığınmacılar geldikleri bölgeden iş bulabilecekleri başka bölgelere gidemiyorlar, Türkiye’de 600 bin sığınmacı da kayıt altında değil. Yani kamu hizmetlerinden yararlanamıyorlar” dedi.
Lübnan ve Ürdün’ün de yaklaşık 2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirten Oxfam Amerika’nın başkanı Lübnan ekonomisinin bundan kötü etkilendiğini kaydetti, pazarda fiyatların arttığına dikkat çekti. Ürdün’de sığınmacı çocukların gayri resmi çalıştırıldığını kaydeden Offenheiser, çocuk çalışan sorunumuz da var dedi.
Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerin maddi olarak sığınmacıları destekleyecek politikalar geliştirmesi gerektiğini söyleyen Offenheiser, bunun için söz konusu ülkelerin de maddi yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Offenheiser, Suriyelilerin genelde meslek sahibi olduğunu ve çalışabilmelerine olanak sağlanması gerektiğini vurguladı.
Suriye-Amerika sağlık derneği danışmanı doktor Zaher Sahloul da Suriye’deki sağlık sorunlarına ve kuşatma altındaki insanların yaşam koşullarına dikkat çekti.
Sahloul, “sistematik olarak tıbbi tesislere saldırılar düzenlendi, geçen yıl 75 tıbbi merkezimiz bombalandı, birçok çalışanımızı kaybettik, artık Suriye’de yer altında hastaneler yapılmaya başlandı” dedi.
“Suriye’de 45 farklı bölgede 1 milyon kişi büyük ölçüde rejim güçleri tarafından kuşatma altında yaşıyor diyen Sahloul, bu bölgelerde açlıktan ölenler var, Halep’in türkiye ile tek bağlantı yolu rejim ile işbirliği yapan Kürt güçler tarafından kesildi, Halep Suriye’de bir sonraki Srebrenitza olacak. 300 bin kişi diğer bölgelerdeki halkın çektiği acıları çekecek” ifadelerini kullandı.
Sahloul, sivillerin ve sağlık sisteminin korunması, insani yardımın artırılması ve kuşatma altındaki bölgelere kesintisiz yardımın ulaştırılması çağrısında bulundu.
Mercy Corps’tan Neal Keny Guyer da Suriye’de bir cenerasyonun unutulduğunu söyledi.
Guyer, “Suriye’de gençlik rüyalarından koparıldı, insani yardım hayat kurtarabilir ama bu çözüm değildir, çözüm siyasi olmalıdır, şimdi bunun için bir fırsat var, hepimize karanlıktan ışığa doğru yürümeyi tavsiye ediyorum, Suriye’yi kurtarabilirmiyiz? Evet ama zaman daralıyor” dedi.
Konuşmacılar Suriye’deki ateşkesin gelecek için iyi kullanılması gerektiği konusunda da birleştiler.