Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini dört yıl süreyle askıya alma kararının ardından dün akşam başkent Tiflis'te protesto gösterileri düzenlendi. Binlerce kişi ellerinde AB bayraklarıyla parlamento binasının önünde toplandı.
Avrupa Birliği'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski de, ülkenin AB'ye katılım sürecini 2028 yılına kadar askıya almasının “üzücü” olduğunu ve Gürcüler’in çoğunun isteğiyle çeliştiğini söyledi.
Interpress haber ajansına konuşan Büyükelçi Herczynski, “Bence bu çok üzücü ve yürek parçalayıcı. Dün yaşananlar, Gürcistan'ın bir önceki hükümetinin politikasıyla, Gürcistan'ın önceki tüm hükümetlerinin politikasıyla ve Gürcistan nüfusunun büyük çoğunluğunun istekleriyle açıkça çelişmektedir" dedi.
İktidardaki Gürcü Hayali partisi lideri ve Başbakan Irakli Kobakhidze dün düzenlediği basın toplantısında hükümetinin, uzun süredir beklenen AB’ye katılma teklifini 2028 sonuna kadar gündeme getirmeyeceğini söylemişti.
Hükümetin AB’ye katılım müzakerelerini dört yıl süreyle askıya alan bu kararı, dün gece başkent Tiflis'te yoğun protestolara neden oldu.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada hükümetin kararına karşı dün düzenlenen büyük protestoda 43 kişinin tutuklandığını bildirdi. Kolluk güçlerinin binlerce AB yanlısı protestocuyu biber gazı ve tazyikli su kullanarak parlamento binasının dışına çıkardığı gösteride 32 polis memurunun yaralandığını söyledi.
Gürcistan AB'ye aday bir ülke olmasına rağmen, AB politikacılarının Tiflis'in Rusya yanlısı ve otoriter politikalar izlediği yönündeki iddiaları nedeniyle Brüksel ile ilişkileri son aylarda keskin bir şekilde kötüleşti.
Avrupa Birliği, bu yılın başlarında Gürcistan'ın başvurusunun, “yabancı ajanlara” ve LGBT haklarına karşı çıkarılan, eleştirmenlerin “acımasız ve Moskova'dan esinlenmiş” bulduğu yasalar gerekçesiyle dondurulduğunu açıklamıştı.
Rusya ile diplomatik ilişkileri bulunmayan hükümet, yasaların orantılı olduğunu ve ulusal güvenlik ile toplumun geleneksel değerlerini korumak için gerekli olduğunu söylemişti.
Kamuoyu yoklamaları AB üyeliğinin, Gürcistan nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i tarafından desteklendiğini ve bloğa katılım hedefinin ülkenin anayasasında yazılı olduğunu gösteriyor.
Gürcü Hayali, Ekim ayında yapılan seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 54'ünü alarak zafer kazanırken, muhalefet partileri anketlerin hileli olduğunu söyledi ve parlamentodaki yerini almayı reddetti.
Ekim seçimlerinde ikinci olan muhalefetteki Değişim için Koalisyon partisi, dün akşamki protesto sırasında iki liderinin polis tarafından saldırıya uğradığını, birinin elinin, diğerinin de burnunun kırıldığını söyledi.
Muhalefet bugün yeni protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Gürcistan AB üyelik başvurusunu Mart 2022'de yapmış ve Aralık 2023'te adaylık statüsü kazanmıştı.
İlgili Haberler Gürcistan’da seçim sonuçları soruşturuluyor; Cumhurbaşkanı ifade vermeye çağrıldı