BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Hamas’ın geçici ateşkes anlaşmasını iki gün daha uzatmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Guterres bununla birlikte, iki günlük ek sürenin Gazze halkının ihtiyaçlarını sağlamaya yetmeyeceğini, bir süre sonra Gazze nüfusunun tüm ihtiyaçlarının karşılanmasının imkansız hale geleceğini söyledi.
Guterres, iki gün daha uzatılan geçici ateşkesle ilgili, “Savaşın karanlığında insanlık için bir umut ışığı olduğunu ifade edebilirim” dedi.
Gazze halkının çok çektiğini belirten Guterres, bu sürenin Gazze'deki halka insani yardımın daha da kuvvetli bir şekilde artmasını sağlayacağını umduğunu belirtti.
BM, İsrail'in kontrolündeki ‘Kerem Şalom’ sınır kapısını da Gazze’ye insani yardım amacıyla kullanmak istiyor. Guterres, bir gazetecinin konuyla ilgili sorusunu, “umutluyum” diye yanıtladı. Guterres,"Başka bir sınır kapısının açılması, insani yardımın dağıtımını kolaylaştıracaktır. Ayrıca İsrail’in kontrolünü de kolaylaştıracaktır. Gerçekleşeceği konusunda oldukça umut taşıyorum” dedi.
“İki devletli çözüme uluslararası toplum destek vermeli”
BM Genel Sekreteri, Gazze’de çatışmaların sonlanması sonrasında yaşanacak olası bir geçiş sürecinde iki devletli bir çözümün tek yol olduğunu vurguladı. Guterres, “Çatışmaların sonlanmasının hemen ertesi günü umarım bir Filistin yönetimi kurulur” dedi.
Guterres, çatışmaların sona ermesinin ardından geçiş sürecinin nasıl şekilleneceğinin ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, “Tabii ki bu geçiş sürecinin tam olarak nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek için erken. İki devletli çözüm yolunun bu kez geri dönülemez bir şekilde ilerlemesini sağlayacak koşullar oluşturulmalı. Uluslararası toplumun da iki devletli çözüm yolunu desteklemek için hazır olması gerekir” dedi.
Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric de, Gazze'deki geçici ateşkesi tam insani ateşkese dönüştürmek amacıyla müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
"Gazze’de yemek pişirmek için gaz bulamayanlar pencere çerçevelerini, kapıları yakıyor”
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’nin güneyindeki Filistinlilerin yemek pişirmeye gaz temin etmek için kilometrelerce kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını ancak gaza ulaşamayanların yemek pişirmek için pencere çerçevelerini, kapıları yakmak zorunda kaldıklarını açıkladı.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi, haftasonu, bir BM konvoyunun taşıdığı aşıları Gazze kentinden güneye taşıyarak soğutulabilecekleri bir sağlık deposuna aktardığını, Gazze Sağlık Bakanlığı’na bağlı depolarda, çeşitli hastalıklar için kullanılabilecek 7 bin 600 doz aşının güvenli bir şekilde depolandığını açıkladı.
“BM’nin insani yardım konvoyları İsrail askerleri tarafından denetleniyor”
Haftalar önce İsrail'in askeri operasyonları nedeniyle abluka altına alınmasından bu yana ilk kez BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve BM Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) mensup insani yardım görevlilerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine ulaştığı bildirildi. Görevlilerin, Gazze kentindeki El-Ahli hastanesine ve çevre bölgelere hayati önemde gıda yardımı sağlamak üzere ortak bir dağıtım operasyonu gerçekleştirdiği belirtildi.
Yardım operasyonunu düzenleyen BM konvoylarının, kuzeye doğru ilerlemeden önce Gazze Vadisi yakınındaki bir kontrol noktasında konuşlandırılan İsrail askerleri tarafından dikkatle denetlendiği kaydedildi.
Geçici ateşkesin başladığı 24 Kasım'dan bugüne kadar, Dünya Sağlık Örgütü ve Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) barınaklarında yaşayan 110 bin kişiye ekmek, gıda paketleri ve elektronik kupon dağıtımı yoluyla temel gıda yardımı sağlandığı belirtildi.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi, Gazze'deki gıda fiyatlarının çatışmanın başlangıcından bu yana arttığını bildirdi. Filistin Merkez İstatistik Bürosu, buğday ununun fiyatı Ekim ayında yüzde 65 oranında arttığını açıkladı.