Gürcistan’ın en çok tanınan gazetecilerinden Nika Gvaramia, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından hakkında af kararı alındıktan sonra kendisini bekleyen sevenleri ve meslektaşlarının tezahüratları arasında hapishaneden çıktı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, dün akşam yaptığı açıklamada, muhalif gazeteci Gvaramia hakkında bir af kararnamesi imzaladığını açıkladı.
Daha önce milletvekilliği de yapmış olan gazeteci Gvaramia, 2022 yılının Mayıs ayından bu yana tutukluydu.
Ülkede tutuklu tek gazeteci olan Gvaramia’yla ilgili aldığı af kararını TV’de yayınlanan basın toplantısında açıklayan Gürcistan Cumhurbaşkanı daha sonra da Twitter hesabından “Mayıs 2022’de mahkeme Gvaramia’yı Rustavi 2 isimli ayrı bir kanalın direktörü olarak yetkilerini uygunsuz şekilde kullandığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırdı. 3,5 yıl hapis cezası almıştı. Bu ceza onu yaptığı işi nedeniyle Gürcistan’daki tek tutuklu gazeteci haline getirmişti” mesajını paylaştı.
Gürcistan Temyiz Mahkemesi, Gvaramia’nın tutukluluğa itiraz başvurusunu Pazartesi günü reddetmişti.
VOA’ya konuşan Gvaramia’nın eşi de karar nedeniyle son derece heyecanlı olduğunu söyledi. Sofia Liluashvili “Şu an ne yapılıyor bilmiyorum. Bildiğim tek şey çok çok mutlu olduğum” dedi.
Cumhurbaşkanı af kararını açıkladığında arkadaşları ve kızıyla evde TV izlediğini söyleyen Liluashvili heyecandan o anı tam olarak hatırlayamadığını söylüyor.
Bazı uzmanlar Gvaramia’nın hapiste olmasının Gürcistan’ın Avrupa Birliği üyeliği yolunda sorunlardan biri olarak görüldüğü ve bunun Rusya yanlısı kesimler tarafından da kullanıldığı yorumları yapıyor.
İlgili Haberler “Basın Özgürlüğü Dünya Genelinde Saldırı Altında”Bu yılın başlarında konuyla ilgili olarak VOA’nın sorularını Gürcistan’ın Washington Büyükelçiliği yanıtsız bırakmış, sadece “Gürcistan özgür, bağımsız ve çoğulcu bir medya ortamına sahiptir” yorumunu yapmakla yetinmişti.
Geçen yıl Eylül ayında yapılan bir ankette Gürcistan halkının yüzde 75’i ülkenin Avrupa Birliği üyeline destek verdiğini dile getirmişti.
AB’den de daha önce üyelik öncesinde Gürcistan’ın basın özgürlüğü konusunda adımlar atması gerektiği yönünde bir açıklama gelmişti. Bu konuda Gvaramia’nın serbest bırakılması üyelik için bir nevi ön koşul haline gelmişti.
Gvaramia’nın eşi de “Nika’nın serbest kalması Gürcistan halkı açısında da çok önemli. Bu ülke demokrasisi için de son derece önemli bir adım” değerlendirmesini yaptı.
Gvaramia’nın serbest kalmasından iki gün önce ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği de gazetecinin tutukluk halinin son derece kaygı verici olduğunu dile getiren bir açıklama yapmıştı.
Basın özgürlüğü örgütleri de Gvaramia’nın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Gazetecileri Koruma Komitesi Orta Asya program Direktörü Gulnoza Said kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Nika Gvaramia’nın serbest kalmasından çok mutlu olduk. Hiç hapse atılmaması gerekliydi ve onun hapise atılması ülkenin basın özgürlüğü konusundaki taahhüdüyle çelişiyordu” ifadelerini kullandı.