Güney Koreli müfettişler, görevden alınan Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'u gözaltına almaya gitti ancak yaklaşık altı saatlik tartışmanın ardından resmi konuttan Yoon’u gözaltına alamadan ayrıldı. Bu, Güney Kore siyasetini felç eden ve bir ay içinde iki cumhurbaşkanının görevden alınmasına neden olan siyasi krizdeki son gerilim oldu.
Cumhurbaşkanlığı güvenlik servisi, ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumu olan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi’nden gelen müfettişlerin, Yoon'un konutuna girmelerini saatlerce engelledi. Bunun üzerine kurum, müfettişlerini geri çektiğini açıkladı. Kurum, “kanuni bir sürece uymayan şüphelinin tutumundan ciddi üzüntü duyduğunu” ifade etti.
Eski bir savcı olan Yoon, haftalardır müfettişlerin kendisini sorgulama girişimlerine karşı çıkıyordu. Konuttan en son 12 Aralık'ta ayrıldığı bilinen Yoon, yakındaki Cumhurbaşkanlığı ofisine giderek televizyonda ulusa seslenmiş ve kendisini görevden alma çabalarıyla mücadele edeceğine dair meydan okuyan bir açıklama yapmıştı.
Ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumunun müfettişleri, Yoon'un 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmesi ve Ulusal Meclisi kuşatmak üzere birlikler göndermesinin ardından “isyan” suçlamalarını değerlendiriyor.
Parlamento, Yoon’un sıkıyönetim kararını birkaç saat içinde oy birliğiyle iptal etmiş ve 14 Aralık'ta Yoon'u isyanla suçlayarak görevden almıştı. Güney Kore yolsuzlukla mücadele yetkilileri ve savcılar olaylarla ilgili ayrı ayrı soruşturmalar yürütüyor.
Seul'deki bir mahkeme, Salı günü Yoon hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Ancak Yoon resmi konutunda kaldığı sürece bu emrin uygulanması oldukça zor görünüyor.
Kaderi Anayasa Mahkemesi'nin elinde
Perşembe günü tutuklama kararına itiraz eden Yoon'un avukatları, askeri sırlarla bağlantılı olabilecek yerleri sorumlu kişinin rızası olmadan aramaya karşı koruyan bir yasa nedeniyle tutuklama kararının konutunda uygulanamayacağını savunuyor.
Yolsuzlukla mücadele kurumu, Yoon'u gözaltına almak için başka bir girişimde bulunup bulunmayacağını açıklamadı. Yoon hakkındaki gözaltı kararı bir hafta süreyle geçerli.
Yoon'un avukatları ayrıca polis ve askeri müfettişlerle ortak bir soruşturma yürüten Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi'nin isyan suçlamalarını soruşturma yetkisinin olmadığını savundu.
Müfettişler Yoon'u gözaltına almayı başarırlarsa muhtemelen resmi bir tutuklama yapmak için mahkemeden izin isteyecek. Aksi takdirde Yoon 48 saat sonra serbest bırakılacak.
Yoon'un muhafazakâr Halk Gücü Partisi'nin acil durum liderlik komitesine başkanlık eden Kwon Young-se, teşkilatın Yoon'u gözaltına alma çabasını “son derece haksız ve son derece uygunsuz” olarak nitelendirdi. Kwon, Yoon'un kaçma ya da delilleri yok etme riski olmadığını söyledi.
Yoon'un başkanlık yetkileri, Ulusal Meclis'in 14 Aralık'ta kendisini görevden alma yönünde oy kullanmasından bu yana askıya alınmış durumda. Yoon'un kaderi şimdi Anayasa Mahkemesi'nin elinde. Mahkeme Yoon'un görevden alınmasını onaylayıp onaylamama ya da görevine iade edip etmeme konusunda görüşmelere başladı. Yoon'un görevden alınması için dokuz üyeli Anayasa Mahkemesi'nde en az altı yargıcın lehte oy kullanması gerekiyor
Ulusal Meclis, geçen hafta Yoon'un yetkilerinin askıya alınmasının ardından cumhurbaşkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo'yu, mahkemenin Yoon'un davasını incelemesi öncesinde boşalan üç Anayasa Mahkemesi üyeliğini doldurma konusundaki isteksizliği nedeniyle görevden almak üzere oy kullanmıştı.
Artan baskı karşısında yeni cumhurbaşkanı vekili olarak atanan Başbakan Yardımcısı Choi Sang-mok, Salı günü iki yeni yargıç atadı. Bu durum, mahkemenin Yoon'un görevden alınmasını onaylama şansını artırabilecek bir gelişme olarak görülüyor.