Güney Kore Cumhurbaşkanı, sıkıyönetim ilan etme girişimi sonrası azledildi

Güney Kore Ulusal Meclis'in dışında, yüz binleri bulan bir kalabalık grup azledilme sonucunu kutladı.

Güney Koreli milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’u, sıkıyönetim ilan etme girişimi nedeniyle azletti.

Cumartesi günü yapılan oylamada 12 muhafazakar milletvekili, beş yıllık görev süresinin henüz yarısında olan Yoon'u görevden almak için muhalefete katıldı.

Azil kararı, Anayasa Mahkemesi'nin Yoon'u resmen görevden alıp almayacağına karar verinceye kadar Yoon'un yetkilerini askıya alıyor.

Bu süre zarfında Başbakan Han Duck-soo başkan vekili olarak görev yapacak.

Beyaz Saray, Cumartesi yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın Han ile görüştüğü ve ABD'nin Güney Kore halkına olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit ettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre Biden, Han'ın görev süresi boyunca iki ülke arasındaki ittifakın “Hint-Pasifik bölgesinde barış ve refahın temel taşı olmaya devam edeceğine” olan inancını dile getirdi.

İlgili Haberler Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon'un ofisinde arama yapıldı, eski savunma bakanı gözaltında intihara kalkıştı

Oylamadan dakikalar önce Yoon'un iktidardaki Halk Gücü Partisi görevden almaya karşı olduğunu açıkladı ancak geçen hafta boykot edilen girişimin aksine üyelerin serbestçe oy kullanmasına izin verdi. Bu karar gizli oylama ile birleşince sonuç Yoon'un aleyhine oldu.

Nihai oylamada 204 azil lehine, 85 aleyhte oy çıktı.

Ulusal Meclis'in dışında, yüz binleri bulan bir kalabalık grup sonucu alkışlarla kutladı.

Protestoya eşi ve ortaokul çağındaki oğluyla birlikte katılan 48 yaşındaki Seul sakini Lee Shin-mu, “Bu gerçekten sağduyu ile saçmalık arasındaki bir meseledir. Azlin önünde sonunda gerçekleşeceğine her zaman inandım” dedi.

Yoon: “Asla pes etmeyeceğim”

Yoon, Güney Kore'nin 1980'lerde demokrasiye geçmesinden bu yana ilk kez böyle bir kararname çıkartarak 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etti. Ancak milletvekilleri birkaç saat içinde kararnameyi iptal etti.

Güney Koreli milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’u, sıkıyönetim ilan etme girişimi nedeniyle azletti.

Oylamanın ardından yaptığı konuşmada Yoon meydan okumayı sürdürdü ve azledilmesinin cumhurbaşkanlığında sadece bir duraklama olduğunu savundu.

Yoon “Şimdilik dursam da, son iki buçuk yıldır halkla birlikte geleceğe doğru yürüdüğüm yolculuk asla durmamalı. Asla pes etmeyeceğim” dedi.

Yoon sıkıyönetim kararının, gündemini engelleyen Kuzey Kore sempatizanları olmakla suçladığı muhalefet milletvekillerine “güçlü bir mesaj” göndermek için gerekli olduğunu söyledi ve bu hamlesinin yasal olarak haklı olduğunu savundu.

Yoon ayrıca, aşırı sağcıların iddialarını yineleyerek Nisan ayındaki parlamento seçimlerinin hileli olduğunu öne sürdü.

“Yoon anayasayı ihlal etti”

Anayasa Mahkemesi'nin Yoon'un görevden alınması konusunda karar vermek için 180 günü var ancak süreç alışılmadık ölçüde belirsizliklerle dolu.

Normal şartlarda mahkemenin dokuz üyesinden altısının azlin onaylanması yönünde oy kullanması gerekiyor. Ancak Ekim ayından bu yana üç sandalyenin boş olması nedeniyle Yoon'un azledilmesi için kalan altı yargıcın oybirliği sağlaması gerekecek.

ABD’nin Troy Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler profesörü Daniel Pinkston, mahkemenin azil kararını onaylamasının muhtemel olduğunu düşündüğünü söyledi.

Protestocuların çoğu mahkemenin kararı onaması konusunda iyimser.

Seul’de yaşayan Pinkston, Cumhurbaşkanı’nın sıkıyönetim ilan edildiğini ‘gecikmeksizin’ Ulusal Meclis’e bildirmesini gerektiren Anayasa’nın 77. Maddesini, Yoon’un ihlal ettiği görüşünde.

Pinkston, “Yoon bunu yapmadı. Ayrıca, polis ve askerlerin Yoon'un kendilerine Ulusal Meclis üyelerinin binada toplanmasını engelleme emri verdiğine dair ifadeleri var” dedi.

Protestocuların çoğu mahkemenin kararı onaması konusunda iyimser.

Seul'de yaşayan 30 yaşındaki Lee Su-hyun, “Tıpkı görevden almanın hemen gerçekleşmemesi gibi, zorluklar olabilir. Ancak halk sesini yükseltmeye devam ederse, sonunda kazanacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Vatana ihanet soruşturması

Mahkeme azil kararını onaylarsa Güney Kore'nin 60 gün içinde başkanlık seçimine gitmesi gerekiyor. Mahkeme tarafından aklanırsa, Yoon görevine geri dönecek ancak sıkıyönetim girişimiyle ilgili suçlamalar sürebilecek.

Yoon şu anda vatana ihanetten soruşturma altında ve hakkında üç ayrı hükümet soruşturması yürütülüyor. Ofisi birçok kez basıldı ve ülkeyi terk etmesi yasaklandı. Savcılar Yoon'un tutuklanması ihtimalini gözardı etmiyor.

Güney Kore cumhurbaşkanları, görevde oldukları sürece, isyan ya da vatana ihanet durumları haricinde yargılanmaktan muaf.

Başbakan ve geçici cumhurbaşkanı Han da siyasi açıdan istikrarsız bir konumda. Muhalefet, sıkıyönetim girişiminde rolü olduğu iddiasıyla Han'ı görevden alabileceğini söylüyor.

Yoon'un girişimlerine “tutarlı bir şekilde” karşı çıktığını söyleyen Han ise soruşturmalara katılma sözü verdi.