Güney Amerika’dan ABD’ye karayoluyla ulaşmaya çalışanların sayısı artıyor

Darien Geçidi'ndeki bir nehirden geçen bir grup göçmen

Güney Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için uyuşturucu kartelleri ve insan kaçakçıları tarafından kontrol edilen; içinde barındırdığı orman, bataklıklar, tehlikeli yollar, vahşi hayvanlar ve zehirli böceklerden dolayı dünyanın en tehlikeli yürüyüş güzergâhlarından biri olan Darien Geçidi’ni kullanan göçmen sayısı bu yıl, geçen yıla göre iki katına çıkarak yarım milyonu aştı.

Panama Kamu Güvenliği Bakanı Juan Pino, geçidi aşarak Panama’ya ulaşan göçmen sayısının geçen yıl 248 bin 284’ken, bu yıl 506 bine ulaştığını açıkladı. Göçmenlerin 323 bin 230’unu yani yüzde 63,8’ini Venezuelalılar oluşturuyor. Panama makamları tarafından kayıt altına alınan göçmenlerin 55 bin 332’si son yıllarda güvenlik ve şiddet sorunlarının arttığı Ekvador, 45 bin 61’i ciddi sosyoekonomik problemler yaşanan Haiti, 23 bin 610’u Çin, 18 bin 210’u Kolombiya kökenli.

İlgili Haberler Kolombiya ve Panama arasındaki orman ABD'ye ulaşmaya çalışanlar için önemli rota haline geldi


Yapılan araştırmalar ABD’de yeni bir yaşam kurmak için yaşamlarını riske atan göçmenlerin öncelikli sorunlarının ekonomi ve güvenlik olduğunu ortaya koyuyor. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki geçit, taşıdığı yüksek ölüm riskinden dolayı Yeşil Cehennem olarak biliniyor ve tehlikeli yolculuk genellikle 3 ila 10 gün sürüyor.

“Soyulduk, ölülerle karşılaştık”

Venezuela’da üniversite okurken, ekonomik sorunlardan dolayı okulu bırakarak çalışmaya başladığını ancak en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelince çareyi ABD’ye göç etmekte bulan Mariel Suarez, ekonomik yetersizliklerden dolayı yaşamını riske atarak tehlikeli Darien Geçidi’ni kullanan on binlerce göçmenden biri.

23 yaşındaki Suarez, eşiyle birlikte eski model arabalarını satıp yol parası yaptıklarını, Darien Geçidi’ndeki sert doğa koşullarından dolayı çok zorlandıklarını, silahlı kişilerce soyulduklarını, 2,5 gün süren yolculuklarında nehir kenarında bir ölü bile gördüklerini anlatıyor.

Venezuela’dan Kolombiya’nın Medellin şehrine, oradan da bir kayıkla sınır bölgesinde bir kamp alanına ulaştıklarını anlatan Suarez, kamp alanında 350 dolar karşılığında kendilerine rehberlik yapacak kişiyi seçtiklerini ve Venezuela, Ekvador, Haiti ve Ortadoğu kökenli göçmenlerden oluşan 30 kişilik bir grupla Darien Ormanları’na giriş yaptıklarını söyledi.

ABD'ye karayoluyla ulaşmak için Darien Geçidi'ni kullanan göçmenlerden Mariel Suarez


VOA Türkçe’ye konuşan Suarez, “Darien Ormanı’nda ilerlemek çok güçtü. Yolculuk boyunca tehlikeli nehirlerden, geçtiğimiz için bütün gün ıslaktık. Uçurum kenarlarından, tehlikeli vadiler ve bataklıklardan geçtik. Bir yandan da silahlı çetelere yakalanmamaya çalışıyorduk ancak ormanın Panama tarafına geçtiğimizde silahlı kişiler tarafından soyulduk. Kelimenin tam anlamıyla korkunçtu” diye konuştu.

Panama’da Birleşmiş Milletler’in bulunduğu bir kamp alanına ulaştıklarını ve orada karınlarını doyurup biraz dinlendikten sonra yanlarına biraz kumanya aldıklarını söyleyen Suarez, Venezula’dan sonra Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras ve Guatemala’dan geçerek en son Mexico City’e ulaştıklarını, toplamda 22 gün süren yolculukları boyunca yürümenin yanı sıra kayık ve otobüsle ilerlediklerini anlattı.

Amacı Amerika’da çalışarak ülkesinde bir ev ile araba alabilecek ve iş kurabilecek kadar parayı biriktirdikten sonra Venezuela’ya dönmek olan Suarez, Amerikan Büyükelçiliği’nin kendisine randevu vermesini beklerken, aynı zamanda bir tekstil atölyesinde çalışıyor.