Merkezi Cenevre’deki Uluslararası Göç Örgütü, Suriye’deki evlerine geri dönen mülteci sayısında rekor düzeyde artış olması nedeniyle, güvenlik sorunu yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Birleşmiş Milletler’e bağlı olan örgütün raporunda 2017’nin başından bu yana 600 binden fazla Suriyeli’nin, terkettikleri köy ve kentlere geri döndüğü bildiriliyor. Bu sayı 2016 yılının tümünde Suriye’ye dönenlere eşit, yani geçen senenin neredeyse iki katı.
Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Olivia Haedon bu geri dönüşlerin gönüllü olduğunu, ancak güvenilir ya da sürdürülebilir olduklarını söyleyemeyeceklerini kaydetti.
Haedon, “Ülkenin farklı bölgelerinde güvenlik durumu değiştikçe evlerini terketme durumu yeniden yaşanabilir. Bu yıl yaşadığı yeri terk eden kişi sayısı 800 bin. Bu kişilerin bazıları iki, hatta üçüncü kez evlerini terketmek zorunda kalıyor" dedi.
Raporda, yaşadıkları yere geri dönenlerin yüzde 84'ünün Suriye içinde başka bir bölgeye kaçmış olan ülke içi göçmenler, yüzde 16’sının da Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’taki mülteciler olduğu belirtiliyor. Bu sayının üçte ikisinin Halep’e, kalanların da İdlib, Hama, Rakka ve Şam’ın köylerine yerleştiği tahmin ediliyor.
Sözcü Haedon, sığınmacıların çeşitli nedenlerle geri dönmeye karar verdiğini söylüyor ve “Geride bıraktıkları evlerini güvence altına almak ya da ülkelerindeki güvenlik ortamıyla ekonomik durumun bıraktıklarından daha iyi olduğu, düzelmeye başladığı umuduyla geri dönüyorlar. Yani geri dönenlerin kalma planı uzun vadeli. Bu umutla geliyorlar” diye konuşuyor.
Haedon, yardım örgütlerinin, Suriye’ye dönüşlerin henüz bir seçenek olmadığını kabul ettiklerini de söylüyor. Sözcüye göre Suriye hala en temel hizmetleri sunabilecek donanıma sahip değil ve Uluslarası Göç Örgütü Suriyeli mültecileri ülkelerine dönmekte acele etmemeleri konusunda uyarıyor.