Gezi Yıldönümünde İstanbul Abluka Altında

Türkiye'de bir yıl önce Taksim'deki Gezi Parkı'na alışveriş merkezi inşaatını önlemek amacıyla yürütülen eyleme sert müdahale edilmesiyle başlayan protestoların yıldönümünde tüm ülke polis ablukası altına alındı
Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na girişler tümüyle yasaklanırken, her noktada polis kontrolü yapılması dikkat çekiyor.

İstiklal Caddesi’ne açılan tüm ara sokaklarda polisler çıkışa izin verirken caddeye girişler yasaklandı. İstanbul'un Taksim'e doğru yürüyüş yapılabilecek Beşiktaş, Şişli ve Tarlabaşı gibi bütün semtlerinde TOMA araçlarında polis vatandaşlara müdahale hazırlığı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim'e çıkılmaması yönündeki kesin talimatı nedeniyle, polisin sert tutumu ve olası müdahalede acıma göstermeyeceği gün boyunca hissedildi.

Taksim Dayanışma Platformu ise, Gezi Parkı’nda buluşma ve basın açıklama saatini akşam 19.00 olarak duyurmuştu. Öncesinde tam bir yıl önce Gezi Parkı’nda ağaç sökümü yapan iş makinelerini önlerine geçerek durduran HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Taksim Meydanı’na geldi. Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybeden 11 kişi anısına elindeki çiçekleri alana bırakan Önder'in milletvekili kimliğine rağmen polis engeliyle karşılaşması dikkat çekti.

CHP'li milletvekilleri ise, meydana yakın kafelerde ve Taksim Dayanışma Platformu’na ev sahipliği yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi binasında buluştu.

Gün içerisinde özellikle İstiklal Caddesi’nde dikkat çekici sayısal bir üstünlüğe sahip ilan sivil polislerin sırt çantalı oluşu ve sokak köşelerinde poşet içindeki cop yığınları dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Amerika'nın Sesi'ne, polis kontrol noktalarından milletvekili kimliğine rağmen güçlükle geçtiğini anlattı.

'Eğer Erdoğan barışçı protestolara geçen yıl izin vermiş olsaydı...'

Çiçek bırakma eylemini Amerika'nın Sesi'ne anlatan HDP'li Önder ise, "Kaybettiklerimizin anısına çiçek bırakmak istedim" dedi. Eğer bir yıl önce hükumet ve Erdoğan, barışçı protestolara izin vermiş olsaydı bugün Türkiye'nin demokratikleşme yolunda çok önemli mesafeler kat etmiş olacağını ancak tam tersi olduğunu söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'le söyleşi


Hükümetin bir yandan Kürt sorunu çözümü için uğraştığını açıklarken demokratik her türlü eyleme müdahalesini samimi bulmadığını belirten Önder, “Barış süreci ile gezi arasında bağlantı olmadığını savunmak emperyalist bir söylem ben buna inanmıyorum” diye konuştu.

Bu arada CNN international muhabiri Ivan Watson canlı yayın sırasında yanına gelen sivil polisler tarafından pasaportu olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Watson Twitter sayfasında polis tarafından yere diz çöktürüldüğünü yazdı. Ekip yarım saat sonra serbest bırakıldı.

Günün sürpriz eylemi ise tarihi Haydarpaşa garında oturma eylemi oldu.

Tüzün: ‘Başbakan katliam mesajı veriyor’

Taksim Dayanışma Platformu'ndan Cem Tüzün de Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bugün Gezi Anması’na yönelik sözleriyle polise ‘acımasız davran’ çağrısında bulunduğunu söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Taksim Dayanışma Platformu'ndan Cem Tüzün'le Söyleşi

Platform olarak basın açıklamasını, demokratik bir ülkede yaşayabilmek adına temel bir insan hakkı olarak gördüklerini vurgulayan Tüzün, barışçı bir eylem düzenleme girişimlerine karşılık bütün İstanbul’un abluka altına alındığını kaydetti. Tüzün, "Başbakan Erdoğan az önce ‘A’dan Z’ye her türlü önlemi alın talimatı verdim' dedi. Bunun anlamı polise siz istediğiniz gibi müdahale edin demektir. Başbakan talimatıyla adeta polisin katliam yapılmasına kapı açılmıştır" diye konuştu.

Bu arada Taksim'de İstiklal Caddesi girişinde polis 50 kişilik bir grubu gözaltına aldı.