Gezi eylemlerinin 10. yıl dönümünde en az 40 gözaltı

Gezi Olayları’nın 10. yıldönümünde TKP, İstiklal Caddesi’nde gösteri düzenledi.

Cadde üzerinde bir AVM’ye “Boyun Eğme” pankartı açan yaklaşık 500 TKP üyesinin eylemi yaklaşık 5 dakika sürdü.

Taksim Dayanışması’nın açıklama yapacağı İstiklal Caddesi’nin girişinde önlem alan polis kısa bir süre sonra biber gazı ve kalkanlarla gruba müdahale etti.

Polisin müdahalesi sonrası ara sokaklara dağılan eylemcilerden en az 40’ı
gözaltına alındı.

Your browser doesn’t support HTML5

Gezi'nin 10. yıldönümünde protestolara polis müdahale etti

TKP'den yapılan açıklamada "Çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. Hukuksuz gözaltılar derhal serbest bırakılmalı" denildi.


Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın da katılımıyla açıklama yapıldı.

Açıklamayı Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen okudu.

Açıklamada, "Gurur duyuyoruz. Bu memleket aydınlığa kavuşsun diye gencecik yaşlarında hayatlarını kaybeden, bizden ayırdıkları Berkin'imizin, Ali İsmail'imizin, Ethem'imizin, Ahmet'imizin, Medeni'mizin ve Hasan Ferit'imizin anılarıyla gurur duyuyoruz. Bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla beş buçuk yıldır hapiste tutulan Osman Kavala ile tutuklulukları bir yılı aşan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Hater, Can Atalay ve Mine Özerden'le gurur duyuyoruz" denildi.

İlgili Haberler “İkinci tur seçim Gezi protestolarının 10'uncu yılında bazı seçmenler için adalet şansı sunuyor”

2013'teki Gezi protestoları sırasında polis, göstericileri dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullanmıştı. Olaylarda yaralananlar ve hak örgütleri, göstericilere yönelik şiddetin çoğunlukla cezasız kaldığını vurguluyor.

Erdoğan, 2020'de, Gezi protestolarını “tıpkı askeri darbeler gibi halkı ve devleti hedef alan saldırılar” olarak tanımlamış, seçim mitinglerinde göstericileri "çapulcular" olarak nitelemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin Osman Kavala ve diğer tutukluları serbest bırakması gerektiğine hükmetmişti. Bu karar şimdiye kadar uygulanmadı. Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması gündemde.