İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, kamuoyunda ‘‘Gezi Davası’’ olarak bilinen yargılamada İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tüm sanıklar hakkında vermiş olduğu beraat hükmünü bozarak dosyayı yeniden incelemek üzere ilk derece mahkemeye gönderdi.
İstinaf mahkemesi olarak görev yapan ikinci derece mahkemenin oybirliği ile verdiği kararla dava yeniden görülecek.
Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında "söz konusu suçlardan hukuka uygun somut ve kesin delil’’ bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı veren mahkeme heyeti, dağıtıldı. Bu hafta içinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, 29 Ocak’ta esas hakkında mütalaa verilmesi beklenen Berkin Elvan davasının görüldüğü İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı.
İstinaf mahkemesinin verdiği karar sonrası Çarşı davası yeniden görülebilir
İstinaf mahkemesi kararında Osman Kavala hakkında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme’’ suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi kapsamında bir karar vermesini bir zorunluluk olarak gördüğünü ifade etti. Mahkeme ayrıca tüm sanıklar hakkında Gezi olayları sırasında ‘‘Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisine, -Beşiktaş taraftar grubu- ‘Çarşı’ ve diğer bazı marjinal gruplarca taş ve molotofla saldırılması olaylarını da organize edip yönlendirmeleri’’ iddiasının ilk derece mahkeme tarafından karara bağlanmasına hükmetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te yapılan son duruşmada ‘‘terör örgütü kurmak ve yönetmek, suç örgütü kurmak ve yönetmek, polise direnmek, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet etmek’’ ile suçlanan 35 sanık hakkında beraat kararı vermiş ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdiği tebliğnamede Osman Kavala’nın Gezi davasında yargılanmasına atıfta bulunarak ilk derece mahkemenin vermiş olduğu beraat kararının bozulmasını istemişti.
Avukat Pekin: ‘‘3. Ceza Dairesi’nin önüne gelen siyasi davalarda hukuki bir karar verdiğini hiç görmemiştik, ‘kural’ı bozmadılar’’
Gezi davasında Avukat Can Atalay’ı savunan Avukat Tora Pekin, konuyla ilgili VOA Türkçe’ye yaptığı kısa değerlendirmede istinaf mahkemesinin verdiği kararın hukuki olmadığını savundu.
Avukat Pekin, ‘‘Bugüne kadar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin önüne gelen siyasi davalarda hukuki bir karar verdiğini hiç görmemiştik, ‘kural’ı bozmadılar’’ dedi.
Kaftancıoğlu hakkında yeni iddianame
Kamuoyunu meşgul eden bir başka siyasi davada ise CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesi uyarınca ‘‘özel hayatın gizliliğini ihlal etmeye azmettirme’’ suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeni bir iddianame hazırlandı.
Altun’un daha önce yaptığı suç duyurusu yetersiz delil nedeniyle kovuşturmaya dönüştürülmemiş ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı’nın itirazı üzerine Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği 23 Kasım 2020 tarihinde verdiği kararla önceki kararı kaldırmıştı.
İddianamenin gönderildiği Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi bunu kabul ederse CHP İstanbul İl Başkanı hakkında yargılama yapılacak.
CHP İl Başkanı aynı olayla ilgili 21 Mayıs’ta hakim karşısında
Kaftancıoğlu’nun söz konusu olayla ilgili yargılandığı bir diğer dava da yine Anadolu Adliyesi’nde görülecek.
21 Mayıs’ta ilk duruşması yapılacak davada, CHP İstanbul İl Başkanı, Fahrettin Altun’un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin olarak Türk Ceza Kanunu’nun 214. maddesinde düzenlenen ‘‘suç işlemeye tahrik’’ ve 215. maddesinde düzenlenen ‘‘Suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılanacak.
Kaftancıoğlu hakkında 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.