Gençler savaş bölgesine neden gidip IŞİD’e katılmak istiyor? Onları bu kararı almaya iten ne? İngiltere’nin önde gelen terörle mücadele yetkilisi, sosyal medyayı sorumlu tutuyor.
Peter Fahy: “Son yıllarda gördüğümüz en belirgin değişiklik, radikal dincilerin mesajlarını dünyada radikalleşme eğilimli gençlere sosyal medya aracılığıyla pompalıyor olması.”
Araştırmacılar, bir başka İngiliz vatandaşı ve Suriye’de IŞİD saflarına katılan Aksa Mahmut’un da, gençleri saflarına katmaya çalıştığını söylüyor.
Londra’daki Kings College’dan terör uzmanı Shiraz Mahir, IŞİD’in dünyanın öbür ucundaki gençleri kendi saflarına, sosyal medya aracılığıyla çekmesinin yeni bir fenomen olduğunu söyledi:
“Bugün herhangi bir IŞİD militanıyla doğrudan temasa geçerek onlara Suriye’ye nasıl gittiklerini ve savaş bölgesinde yaşam koşullarını sorabilirsiniz. Militanlar anlattıklarıyla birçok gencin korkularını yeniyor ve onların Suriye’ye gitmelerine engel olan düşünceleri ortadan kaldırıyor.”
Mahir, bu gençlere aileleriyle nasıl başa çıkmaları gerektiği konusunda bile internette tavsiyeler verildiğini söylüyor:
“Annene Suriye’ye gittiğini nasıl söyledin? Oraya annenin kalbini kırdığını bildiğin halde nasıl gidebildin?”
IŞİD propagandası, internet üzerinden dini eğilimli genç kız ve erkekleri hedefliyor.
Mahir: “Biz bunlara ‘dağıtıcılar’ diyoruz. Bu kişiler IŞİD için çok önemli çünkü belirli bir yerde değiller ve birçok kaynaktan alabildikleri çok miktardaki bilgiyi istedikleri gibi yayabiliyorlar.”
En önemli dağıtıcılardan biri, Hindistan’ın Bangalor kentinde bir apartman dairesinde kalıyor ve ‘ShamiWitness” adlı Twiter hesabı kullanıyordu. Bu kişi Aralık ayında tutuklandı.
Aktif olmayan, ancak hala erişilebilir ShamiWitness Twitter hesabının 17 bin takipçisi bulunuyor. Hesapta IŞİD’e eleman çekme propagandası yapan yayınlar ve IŞİD adına ölen cihatçıları öven yazılar bulunuyor.
Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörü James Clapper, en büyük kaygılarının internetten bilgi alarak IŞİD’e katılan yabancı savaşçılar olduğunu söyledi:
“IŞİD çok kurnaz, çok zeki. Sosyal medya becerisine sahip kişileri örgüte alıyorlar. Bu yalnızca Avrupa için değil, bizim için de büyük bir tehdit.”
Güvenlik uzmanları, internette çok miktarda bulunan radikal dinci propagandanın aynı yöntemle çürütülmesi ve bu sayede meraklı gençlere doğruları göstererek IŞİD gibi terör örgütüne katılmalarının engellenmesi gerektiğinin altını çiziyor.