Kış Gazze Şeridi'ni vuruyor ve İsrail'le 14 aydır süren yıkıcı savaş nedeniyle yerinden edilen yaklaşık 2 milyon Filistinlinin çoğu rüzgârdan, soğuktan ve yağmurdan korunmak için mücadele ediyor.
Yardım görevlileri ve bölge sakinlerine göre, Gazze’de battaniye ve sıcak tutacak giysi sıkıntısı yaşanıyor. Ateş yakmak için çok az odun bulunuyor ve ailelerin kaldığı çadırlar ve yamalı muşambalar aylar süren yoğun kullanımın ardından giderek yıpranıyor.
Güneydeki Refah kentinden kıyıdaki Muwasi bölgesine göç etmek zorunda kalan Şadiya Ayada'nın sekiz çocuğunu için çadırlarında sadece bir battaniyesi ve bir sıcak su torbası var.
Ayada, “Hava tahminlerinden yağmurlu ve rüzgarlı günlerin yaklaştığını öğrendiğimiz her seferinde korkuyoruz çünkü çadırlarımız rüzgarla birlikte kalkıyor. Şiddetli rüzgarların bir gün biz içerideyken çadırlarımızı yıkmasından korkuyoruz” dedi.
Gece 5 dereceye kadar düşebilen sıcaklıklar nedeniyle Ayada, çocuklarının sıcak tutacak giysiler olmadığı için hastalanmasından korkuyor.
Evlerinden kaçtıklarında çocuklarının yanlarında sadece yazlık kıyafetleri olduğunu söyleyen Ayada, ısınmak için akraba ve arkadaşlarından giysi ödünç almak zorunda kaldıklarını aktardı.
Birleşmiş Milletler (BM), derme çatma barınaklarda yaşayan insanların kışı atlatamayabileceği konusunda uyarıda bulundu. BM, Salı günü yaptığı güncellemede, en az 945 bin kişinin Gazze'de çok pahalı hale gelen kışlık malzemelere ihtiyacı olduğunu bildirdi. BM yetkilileri ayrıca geçen kış artan yetersiz beslenme nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yeniden tırmanmasından korkuyor.
UNRWA olarak bilinen BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın sözcüsü Louise Wateridge, tüm yıl boyunca Gazze'de kış için planlama yaptıklarını ancak bölgeye sokabildiği yardımın “insanlar için yeterli olmaya yakın bile olmadığını” söyledi.
UNRWA, geçen dört hafta boyunca Gazze'nin kuzeyinde 6 bin çadır dağıttı ancak çatışmaların yaşandığı bölgeler de dahil olmak üzere Gazze’nin diğer bölgelerine ulaştıramadı. Wateridge, yaklaşık 22 bin çadırın Ürdün'de, 600 bin battaniye ve 33 kamyon dolusu şiltenin ise yazdan bu yana Mısır'da beklediğini çünkü ajansın bunları Gazze'ye sokmak için İsrail'in onayına ya da güvenli bir rotaya sahip olmadığını ve gıda yardımına öncelik vermek zorunda kaldığını belirtti.
Wateridge, yatak ve battaniyelerin birçoğunun yağmalandığını ya da hava koşulları ve kemirgenler tarafından tahrip edildiğini söyledi.
Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin direktör yardımcısı Dionne Wong ise örgütün çocuklara kışlık giysi getirmekte zorlandığını çünkü “ilgili makamlardan alınması gereken çok sayıda onay olduğunu” söyledi. Wong, “Filistinlilerin kışa hazırlanma imkânları çok sınırlı” dedi.
Gazze'ye yardım sevkiyatını koordine etmekten sorumlu İsrail devlet kurumu, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'yi kışa hazırlamak için aylardır uluslararası kuruluşlarla birlikte çalıştığını ve bölgeye ısıtıcı, sıcak tutacak giysi, çadır ve battaniye sevkiyatını kolaylaştırdığını bildirdi. Ajans ayrıca İsrail'in Ürdün'den yardım transferini engellemediğini de belirtti.
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'deki savaşta 45 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Bakanlığın sayımı siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor ancak ölenlerin yarısından fazlasının kadın ve çocuk olduğu belirtiliyor.
İsrail ordusu 17 binden fazla militanı öldürdüğünü ifade ediyor ancak kanıt sunmuyor. Savaş, Hamas'ın Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği ve militan grubun Gazze'de 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi rehin aldığı saldırıyla başlamıştı.
Müzakereciler İsrail ve Hamas'ın bölgeye yardımların artırılmasını da içeren bir ateşkes anlaşmasına doğru ilerlediklerini söylüyor.
Bölge sakinleri ve yardım görevlileri, şimdilik Gazze'deki pazarlarda satılan kışlık giysilerin çoğu insanın karşılayamayacağı kadar pahalı olduğunu dile getiriyor.
Ailesiyle birlikte Gazze'nin kuzeyinden göç etmek zorunda kalan 50 yaşındaki Reda Ebu Zarada, yetişkinlerin çadırlarında çocukları sıcak tutmak için kucaklarında uyuttuklarını söyledi.
Ebu Zarada, “Kapılarımız olmadığı ve çadırlarımız yırtık olduğu için geceleri fareler üzerimizde yürüyor. Battaniyeler bizi sıcak tutmuyor. Toprağın don tuttuğunu hissediyoruz. Sabahları donarak uyanıyoruz. Bir gün uyandığımda çocuklardan birinin donarak öldüğünü görmekten korkuyorum” dedi.
Gazze'de yerinden edilen ve üç çocuğuyla birlikte kalan Omar Şabet ise çadırının dışında ateş yakmanın ailesini İsrail savaş uçaklarının hedefi haline getireceğinden korkuyordu.
Şabet, “Gün batımından sonra çadırlarımıza giriyoruz ve dışarı çıkmıyoruz çünkü hava çok soğuk ve gece yarısı daha da soğuyor” diye konuştu.