Gazze Sağlık Bakanlığı: “İsrail’in okul saldırısında en az 22 kişi hayatını kaybetti”

  • Associated Press

İsrail'in son saldırısında bir kez daha bir okul hedef oldu.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cumartesi günü Gazze'nin kuzeyindeki bir okula düzenlediği saldırıda, en az 22 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail ordusu ise daha önce okul olan binada Hamas'a ait bir komuta merkezinin hedef alındığını iddia etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gazze'nin Zeytun bölgesindeki okula düzenlenen saldırıda, çoğu kadın ve çocuk 30 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ölü ve yaralıların hangi hastaneye kaldırıldığı henüz bilinmiyor.

İsrail ordusu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın “daha önce okul olarak kullanılan bir yerleşkedeki komuta ve kontrol merkezini” vurduğunu bildirdi. Açıklamada, sivillerin uğrayacağı zararı sınırlamak için hassas mühimmat kullanımı ve havadan gözetleme dahil olmak üzere gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

İsrail ordusu, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana İsrail saldırıları ve tahliye emirleriyle evlerinden olan on binlerce Filistinlinin kaldığı birçok okulu vurdu. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, çatışma Gazze'deki Filistinlilerin yüzde 90'ının yerinden edilmesine neden oldu.

İsrail ordusu, sürekli olarak Hamas'ı okullar, BM binaları ve hastaneler dahil olmak üzere Gazze'deki sivil altyapı içinde faaliyet göstermekle suçluyor. Okulların ve hastanelerin kullanımına ilişkin tartışmalı söylemler yaklaşık bir yıldır süren çatışmanın merkezinde yer alıyor.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, bu ay başlarında İsrail’in Nuseyrat mülteci kampındaki bir okula saldırısında, 14 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu, okulun içinden saldırı planlayan Hamas militanlarını hedef aldığını belirtmişti.

Temmuz ayında da İsrail hava saldırılarında Deyr el-Belah'ta bir kız okulu hedef alınmış, okuldaki en az 30 kişi ölmüştü. Buna karşın İsrail ordusu, askerlerine karşı saldırıları yönlendirmek ve “büyük miktarlarda silah” depolamak için kullanılan bir Hamas komuta merkezini hedef aldığını açıklamıştı.

7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda Gazze'de çok sayıda okul ve sivil bina yerle bir oldu.

Savaş, Hamas üyelerinin 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda çoğu sivil yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesiyle başlamıştı. Hamas, 250 kişiyi daha kaçırdı ve halen yaklaşık 100’ü aşkın kişiyi rehin tutuyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in Gazze'deki operasyonları en az 41 bin Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bakanlık bu sayıyı verirken savaşçılarla siviller arasında ayrım yapmıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı, yine Cumartesi günü bakanlığın güney Musbah bölgesindeki depolarına İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 5 çalışanının öldüğünü ve 5’inin de yaralandığını duyurdu.

İsrail'in dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'un bir banliyösüne düzenlediği hava saldırısında aralarında sivillerin ve Hizbullah'ın elit Rıdvan Gücü'nden sorumlu İbrahim Akil'in de bulunduğu onlarca kişinin ölmesinin ardından bölgede tansiyon yükselmişti. Ayrıca örgütün askeri kanadının bir diğer üst düzey komutanı Ahmed Vehbi de saldırıda öldürülmüştü.

Saldırı, yaklaşık bir yıldır süren çatışmalarda, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine yönelik en yoğun bombardımanlarından birini başlatmasından saatler sonra düzenlenmişti. İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi Hizbullah’ın fırlattığı roketlerin çoğunu engellemişti.

İlgili Haberler İsrail, Beyrut'un güney banliyölerini hedef alan saldırısında Hizbullah komutanı İbrahim Akil'i öldürdü