Filistinli sağlık görevlileri Cuma günü, Gazze genelinde gece boyu süren İsrail saldırılarında en az 30 Filistinli'nin öldüğünü, ölenlerin çoğunun Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında olduğunu söyledi. Görevliler açıklamayı bazı İsrail tanklarının baskın düzenledikleri bölgeden geri çekilmesinin ardından yaptı.
Sağlık görevlileri, bölgenin sekiz mülteci kampından biri olan Nuseyrat'ın kuzey kesimlerinde öldürülen 19 Filistinli'nin cesedine ulaştıklarını söyledi.
Sağlık görevlileri, geri kalanların Gazze Şeridi'nin kuzey ve güney bölgelerinde öldürüldüğünü kaydetti. İsrail ordusundan Cuma günü yeni bir açıklama gelmedi ancak Perşembe günü ordu, kuvvetlerinin “Gazze Şeridi'ndeki operasyonel faaliyetlerin bir parçası olarak terör hedeflerini vurmaya” devam ettiğini bildirdi.
Bazı İsrail tankları Nuseyrat kampının batı bölgesinde faaliyete devam etti. Filistin Sivil Acil Durum Servisi, ekiplerinin evlerinde mahsur kalan sakinlerin yardım çağrılarına cevap veremediğini bildirdi.
İlgili Haberler İsrail ve Hizbullah arasındaki ateşkesin ardından Gazze’de olası bir rehine anlaşması yakın mı?Cuma günü onlarca Filistinli evlerindeki hasarı görmek için İsrail ordusunun geri çekildiği bölgelere geri döndü. Bazıları ölenlerin cesetlerini çıkardı.
Sağlık görevlileri ve ölenlerin akrabaları, aralarında kadınların da bulunduğu yol üzerindeki cesetlerin üzerini battaniye ya da beyaz kefenlerle örterek sedyelerle taşıdı.
Sağlık görevlileri Cuma günü İsrail'e ait bir insansız hava aracının, ordunun Ekim ayı başından bu yana operasyon düzenlediği Gazze'nin kuzey ucundaki Beyt Lahiye'de bulunan Kemal Adwan Hastanesi'nin Yoğun Bakım Ünitesi Başkanı Ahmed El Kahlut'u öldürdüğünü söyledi.
Kemal Adwan Hastanesi'nden iki sağlık yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre El Kahlut, hastane kapısından geçerken insansız hava aracından atılan bir füze ile öldürüldü. Gazze'deki sağlık yetkilileri, hafta başında da hastane müdürü ve 12 sağlık görevlisinin benzer saldırılarda yaralandığını bildirmişti.
İsrail ordusundan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.
Kemal Adwan Hastanesi, Gazze'nin kuzey ucunda bulunan ve tıbbi malzeme, yakıt ve gıda sıkıntısı nedeniyle şu anda neredeyse hiç faaliyet gösteremeyen üç sağlık merkezinden biri. Yetkililer, sağlık personelinin çoğunun İsrail ordusu tarafından gözaltına alındığını ya da sınırdışı edildiğini söyledi.
İlgili Haberler “Biden yönetimi İsrail'e 680 milyon dolarlık silah satışını ilerletiyor”Yerinden edilenler
İsrail ordusu, 5 Ekim'den bu yana Beyt Lahiye, Beyt Hanun ve Cebaliye'de faaliyet gösteren güçlerin amacının Hamas militanlarının yeniden toparlanmasını ve bu bölgelerden saldırı düzenlemesini engellemek olduğunu kaydetti. Bölge sakinleri, ordunun Beyt Lahiye ve Beyt Hanun kasabalarının yanısıra Cebaliye mülteci kampını da insansızlaştırdığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yedi haftadır sürdürdüğü saldırıların yaklaşık 130 bin kişiyi yerinden ettiğini söyledi.
Bu arada İsrailli yetkililer geçtiğimiz aylarda Gazze saldırısı sırasında gözaltına aldığı yaklaşık 30 Filistinli'yi serbest bıraktı. Sağlık görevlileri, serbest bırakılanların sağlık kontrolleri için Gazze'nin güneyindeki bir hastaneye geldiklerini söyledi.
Savaş sırasında gözaltına alınan ve serbest bırakılan Filistinliler, serbest bırakıldıktan sonra İsrail gözetiminde kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. İsrail işkence iddialarını reddediyor.
Gazze'de ateşkes sağlanması için aylardır süren çabalar yeterli ilerleme sağlayamadı. Müzakereler şu anda askıya alınmış durumda
İsrail ile Hamas'ın müttefiki Lübnan'daki Hizbullah arasındaki paralel çatışmada ateşkes Çarşamba günü şafak sökmeden yürürlüğe girmiş, son aylarda hızla tırmanan ve Gazze'deki savaşı gölgede bırakan çatışmalar durmuştu.
Salı günü Lübnan'daki anlaşmayı duyuran ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de bir ateşkes anlaşması yapılması için çabalarını yenileyeceğini söyledi ve İsrail ile Hamas'ı bu anı değerlendirmeye çağırdı.
Gazzeli yetkililer, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü operasyonlarda yaklaşık 44 bin 300 kişinin öldüğünü ve bölge nüfusunun neredeyse tamamının en az bir kez yerinden edildiğini söylüyor. Bölgenin büyük bir kısmı harabeye dönmüş durumda.
İsrail, 13 ay önce güney İsrail topluluklarına saldırarak savaşı tetikleyen Hamas liderliğindeki militanların yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğünü ve 250'den fazla rehineyi esir aldığını bildirmişti.
İsrail ordusu Lübnanlılar'ın güneydeki bazı köylere gitmesinin yasak olduğunu bildirdi
İsrail ordusunun sözcüsü Avichay Adraee Cuma günü sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Lübnanlılar'ın bir sonraki duyuruya kadar ülkenin güneyindeki bir dizi köye ve çevresine gitmelerinin yasaklandığını söyledi.
İsrail, Perşembe günü güney bölgesindeki çeşitli bölgelere araçlarıyla gelen “şüpheliler” olarak adlandırdığı kişilere ateş açtığını ve bunun İran destekli silahlı grup Hizbullah ile Çarşamba günü yürürlüğe giren ateşkesin ihlali olduğunu kaydetti.
İlgili Haberler Hizbullah’la ateşkesin ihlal edildiğini söyleyen İsrail, Güney Lübnan'a ateş açtıHizbullah milletvekili Hasan Fadlallah da buna karşılık İsrail'i anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.
Fadlallah gazetecilere yaptığı açıklamada “Düşman İsrail sınır köylerine dönenlere saldırıyor. Bugün İsrail tarafından bu şekilde bile ihlaller var” dedi.
İsrail ordusu da Perşembe günü yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin Hizbullah'ın güney Lübnan'da orta menzilli roketleri depolamak için kullandığı bir tesisi vurduğunu ve bunun Çarşamba sabahı ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana yapılan ilk saldırı olduğunu söyledi.
İsrail ordusunun sözcüsü Avichay Adraee, son paylaşımında Lübnanlılar'a 60'tan fazla güney köyüne dönmemeleri çağrısında bulunarak belirlenen hattın güneyine geçen herkesin “kendini tehlikeye attığını” söyledi.
Lübnan ordusu daha önce İsrail'i Çarşamba ve Perşembe günleri ateşkesi birkaç kez ihlal etmekle suçlamıştı.
Karşılıklı suçlamalar, Gazze savaşına paralel olarak yürütülen çatışmayı sona erdirmek üzere ABD ve Fransa'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin kırılganlığını ortaya koydu. Ateşkes, çatışmaların kalıcı olarak durdurulması umuduyla 60 gün sürecek.