Gazze’de 10 bin kişi tıbbi tahliye beklerken ABD'den İsrail'e insani yardım sahalarını koruma çağrısı

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta kanser hastaları tedavi için yurtdışına gitmeyi beklerken, Filistinli bir kadın bir çocuğun elini tutuyor.

ABD, İsrail'in yerinden edilmiş Filistinliler’in barındığı bir Birleşmiş Milletler okul yerleşkesine düzenlediği ve altısı BM çalışanı 14 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısından bir gün sonra, Gazze'deki insani yardım sahalarının korunması için İsrail'e baskı yapmayı sürdürdüklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe günü Polonya’nın başkenti Varşova'da düzenlediği basın toplantısında “İnsani yardım sahalarının korunduğunu görmemiz gerekiyor ve bu konuyu İsrail ile görüşmeye devam ediyoruz” dedi.

Blinken, “Aynı zamanda, Hamas'ın operasyonlarını yürütmek ve devam eden bir tehdit oluşturmak için bu bölgelerde saklandığını, buraları ele geçirdiğini ve başka şekillerde kullandığını görmeye devam ediyoruz ve bu elbette sona ermeli, çünkü bu eylemler sivilleri tehlikeye atıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, saldırının aynı zamanda İsrail'in Hamas militanlarıyla 12. ayına giren savaşını durdurmak için ateşkese ulaşmanın aciliyetini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

“100 kişi tahliye edildi”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü Gazze Şeridi'nden Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaklaşık 100 kişiyi tahliye ettiğini ve bakıma muhtaç binlerce kişiye yardım etmek için düzenli ve sürdürülebilir bir tıbbi sevketme sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti.

WHO’nun Filistin topraklarındaki temsilcisi Richard Peeperkorn gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gazze'nin tıbbi koridorlara ihtiyacı var. Daha iyi organize edilmiş ve sürdürülebilir bir sisteme ihtiyacımız var” dedi.

Peeperkorn, Gazze'de tıbbi tahliye bekleyen 10 bin kişi olduğunu söyledi.

“22 bin 500 kişi hayat boyu etkilenecekleri yaralar aldı”

Dünya Sağlık Örgütü de Perşembe günü yayınladığı raporda, Temmuz sonu itibariyle tespitlerine yer vererek, Gazze savaşında yaralananların dörtte birinin yani 22 bin 500 kişinin, “şimdi ve gelecek yıllarda rehabilitasyon hizmetleri gerektiren ve hayat boyu etkilenecekleri sakatlıklara sahip olduğunun tahmin edildiğini” belirtti.

Rapor, 13 bin 455 ile 17 bin 550 arasında olduğu tahmin edilen ağır uzuv yaralanmalarının rehabilitasyon ihtiyacının ana nedeni olduğunu belirtti.

WHO, rehabilitasyona en büyük ihtiyacın ciddi uzuv yaralanmaları için olduğunu, ayrıca omurilik yaralanmaları, travmatik beyin yaralanmaları ve büyük yanıkların sayısında da büyük artışlar olduğunu söyledi. Yaralılar arasında binlerce kadın ve çocuk da var.

Örgüt, ayrıca Gazze’de şu an 36 hastaneden yalnızca 17'sinin kısmen faaliyette olduğunu belirterek, güvenlik açığı, malzeme eksikliği, saldırılar ve tahliye emirleri nedeniyle, birçok tıbbi tesiste gerekli bakımı sağlamada artan zorluklara dikkat çekti.

Dr. Richard Peeperkorn, “Rehabilitasyon ihtiyaçlarındaki büyük artış, sağlık sisteminin çöküşüne paralel olarak gerçekleşiyor” dedi.

Pepperkorn, “Akut rehabilitasyon hizmetleri ciddi şekilde kesintiye uğradı ve karmaşık yaralanmalar için uzmanlaşmış bakım mevcut değil, bu da hastaların hayatlarını riske atıyor. Muazzam rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanması için acilen acil ve uzun vadeli desteğe ihtiyaç var” dedi.

Nasır Hastanesi’nde bulunan ve WHO tarafından desteklenen Gazze'nin tek uzuv rekonstrüksiyon ve rehabilitasyon merkezi, malzeme eksikliği ve uzman sağlık çalışanlarının güvenlik tehdidi nedeniyle ayrılmak zorunda kalması nedeniyle, Aralık 2023'te faaliyet dışı kaldı ve Şubat 2024'teki bir saldırının ardından hasar gördü.

İlgili Haberler Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi


Örgüt, Gazze’deki rehabilitasyon işgücünün çoğunun artık yerinden edilmiş durumda olduğunu belirtirken, raporlar 10 Mayıs itibariyle 39 fizyoterapistin öldürüldüğünü ortaya koydu.

WHO, artan ihtiyaçlar ve sağlık sisteminin yeniden inşası için kritik öneme sahip olan ateşkes çağrısını yineledi.