Avrupa Birliği’nin ardından Paris’te toplanan Sekizler Grubu ülkeleri Dışişleri Bakanları da Libya’ya askeri müdahale konusunda ikiye bölündü. Bingazi’ye ilerleyen Kaddafi birliklerine yaptırım kararı Birleşmiş Milletler’e kaldı.
Libya’da Kaddafi birlikleri, isyancıların ellerinde bulundurduğu bölgeleri tek tek geri alıyor. İsyancıların başkenti Bingazi’ye ilerleyen Kaddafi birliklerini durdurmak isteyen Fransa, G8 toplantısının ana gündemine Libya’ya müdahale kararı koydu. Ancak Paris’te toplanan dünyanın en büyük sekiz ekonomisinin Dışişleri Bakanları Libya’ya askeri müdahale konusunda ortak bir karara varamadılar.
G8 toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri bakanları, Kaddafi’nin isyancılara havadan saldırmasını engellemek amacıyla Fransa ve İngiltere tarafından önerilen ‘Libya’nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi’ talebi üzerinde bir konsensus sağlanamadığını duyurdular.
Ev sahibi Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Amerika, Rusya, İngiltere, Japonya, Kanada, İtalya ve Almanya Dışişleri bakanları ile düzenlediği basın toplantısında, uzlaşma sağlayamadıklarını, “Birleşmiş Milletler’e Kaddafi’ye uygulanacak yaptırımları ağırlaştırmasını isteme konusunda uzlaşmaya vardık,” sözleriyle duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada da Kaddafi’den temel hakları için meşru bir isyana kalkışan Libya halkına, muhaliflerin hükümetine ve ifade özgürlüğüne saygılı olması, aksi taktirde yaptıklarının dramatik sonuçlarına katlanacağı’ uyarısında bulunuldu.
Europe 1 radyosuna konuşan Juppe, müttefiklerini Libya’ya askeri müdahale konusunda ikna edemediklerini, uluslararası topluluğun Kaddafi’nin Bingazi’yi almasını engelleyemeyeceğini açıkladı.
Fransa ve İngiltere, geçtiğimiz haftadan bu yana önce AB’den, ardından da G8’den askeri müdahalede bulunması için karar alınmasını istedi. Ancak geçtiğimiz Cuma günü acil toplanan AB zirvesinde karar alınmadı. Aynı taleple G8 Dışişleri Bakanları toplantısının gündemini de değiştiren Fransa, burada da bir sonuç alamadı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague basın önünde böyle bir kararın alınacağı kurumun G8 dışişleri bakanları toplantısı olmadığına dikkat çekti. Alman Guido Westerwelle ise, ülkesinin askeri güç kullanılmasına karşı olduğu görüşünü yineleyerek, “Böyle bir müdahaleye çok şüpheli bakıyoruz. Zira, böyle bir müdahale savaşa dönüşebilir ve bütün Kuzey Afrika’daki demokratikleşme sürecini olumsuz etkiler,” diye konuştu.
Toplantıda tavrı merak edilen Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gece G8 akşam yemeğinden sonra Libyalı muhaliflerin temsilcisiyle görüştü. Amerikalı bir kaynaktan Fransız medyasına sızan bilgilere göre, Libya alternatif hükümetinin dış ilişkiler temsilcisi, Amerika’dan silah yardımı yapmasını istedi. Clinton ise, “Bu talebi inceleyeceklerini ancak söz veremeyeceği,” karşılığını verdi. Clinton, sabah saatlerinde Mısır’da temaslarda bulunmak üzere Paris’ten ayrıldı.
Halen büyük bir doğal ve nükleer afetle mücadele eden Japon Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto’nun da katıldığı Dışişleri Bakanları toplantısında ikinci günden maddesi Japonya oldu. Matsumoto uluslararası camiaya yardım çabalarından dolayı teşekkür etti. Alain Juppe ise, Japonya’daki felaketin nükleer enerjinin sonu anlamına gelmediğini, dünyanın bu enerjiye ihtiyacı olduğunu bildirdi.
G8 sonuç bildirgesinde ise, Japon halkının felaket karşısındaki cesareti selamlanırken, “G8 Dışişleri bakanlarının, Japonya hükümetinin krizi aşma kapasitesine tümüyle güvendikleri” ifadesi de yer aldı.