Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin biraraya geldiği G7 ülkelerinin liderleri, Ukrayna'nın askeri yeteneklerini güçlendirmek için birlikte çalışacaklarını ve acil olarak hava savunma sistemlerine odaklanacaklarını açıkladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un başkanlığında sanal toplantı yapan liderler, Rusya'nın "sorumsuz nükleer söyleminin" kabul edilemez olduğunu ve herhangi bir kimyasal, biyolojik ya da nükleer silah kullanımının ağır sonuçlarla karşılanacağını açıkladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Ortak açıklamada "Ukrayna'nın acil askeri ve savunma teçhizatı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çabaları koordine etmeye devam edeceğiz, özellikle de Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve kabiliyetleri sağlamaya odaklanacağız" denildi.
G7 dönem başkanlığını yürüten Alman hükümetinin bir sözcüsü toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya spesifik silah teslimatının gündemde olmadığını söylemişti.
Zelenski’den Rusya’ya çağrı
Toplantıda liderlere hitap eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, G7 ülkelerinden, Ukrayna’nın iki milyar metreküp daha doğalgaz elde etmesine yardımcı olmalarını ve modern tanklar, topçu birlikleri ve mermiler ile uzun menzilli silahlar tedarik etmelerini istedi.
G7 video konferansında konuşan Zelenski ayrıca, Rusya'yı Ukrayna'daki savaşın diplomatik yollardan çözümüne yönelik "esaslı" bir adım atmaya çağırdı ve Moskova'nın Noel'e kadar askerlerini çekmesini önerdi.
Zelenski, "Rusya Ukrayna'daki güçlerini geri çekerse, düşmanlıkların güvenilir bir şekilde sona ermesini de sağlayacaktır. Rusya'nın bunu şimdi, Noel'e kadar yapmaması için hiçbir neden göremiyorum" dedi.
G7’den "iklim kulübü" girişimi
Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz video konferansın ardından yaptığı açıklamada, G7’nin küresel ısınmayla mücadelede işbirliği yapmak isteyen ülkeler için açık ve uluslararası bir iklim kulübü oluşturduğunu söyledi.
Başbakan Scholz yeni forum grubunun "bir G-7 girişimi olarak tasarlanmadığını, daha ziyade küresel bir girişim olacağını" söyledi.
Scholz, "İklim kulübü ve endüstrilerimizin iklim tarafsızlığına doğru sosyal açıdan adil geçişi ile, küresel iklim hedeflerine ulaşılmasına önemli bir katkıda bulunuyoruz" dedi.
Alman hükümetine göre iklim kulübü, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması'nın hızlı ve iddialı bir şekilde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Bugün, anlaşmanın kabulünün yedinci yıldönümüydü.
Alman hükümeti, kulübün sanayide daha temiz enerji biçimlerine geçişin hızlandırılmasına yardımcı olmak ve emisyon azaltma önlemlerini daha da geliştirmek için çalışacağını söyledi.
Kulübe katılmayı taahhüt eden gelişmekte olan ve yükselen ülkeler de sanayilerinin dönüşümünü sağlamak için destek alacaklar.
Scholz Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Uluslararası Enerji Ajansı'nın bir "iklim değişikliği sekreteryası" kuracağını söyledi.
Almanya yıl sonuna kadar G7 dönem başkanlığını yürütecek ve daha sonra bu görevi Japonya'ya devredecek.